lördag 14 januari 2012

En svala gör ingen sommar

.
Eller gör den det?

Jonas Sjöstedt, nye V-ledaren, har verkligen klivit fram de senaste dagarna och sagt de rätta sakerna. Inte minst om den korrupta dansen runt bank-attrapperna. Han har uttalat sig på ett begripligt sätt, med eftertryck.

En panikslagen sosse-adel springer runt som yra höns och hackar på varandra. Alla förstår nu att Jonas Sjöstedt har gjort det som de själva borde ha gjort. Men sosseriet kan inte. Av flera skäl. De har själva skapat detta skenande monster till samhälle, denna ondskefulla samhällsmaskin som inte låter sig kontrolleras och som helt saknar moral, förnuft och empati. Och det är inte så lätt att kritisera sitt eget verk och sedan slå sig på bröstet över hur märkvärdig man är.

En annan sak som gör det svårt för sossarna är just att de är så märkvärdiga. Det är lätt att förstå. Vilken piga eller dräng som helst som plötsligt blev vald till kung eller drottning skulle ha svårt att behålla markkontakten. Sossarna har efter sitt långa maktinnehav blivit ett med makten. Att ta sig över tröskeln till att kritisera är att ta sig över en avgrund. Det innebär att innerst inne erkänna för sig själv att man inte har makten längre. För det är bara opposition - sådana som inte har någon makt - som kritiserar. Vilket trauma...

Och att kamrat 4% närmar sig med stormsteg gör ju inte saken lättare.

För alliansregeringens partier är det naturligtvis ett grovt underkännande som borde stämma till eftertanke att flera som jag talat med de senaste dagarna, som traditionellt avskyr kommunister och socialister, lyssnar på Sjöstedt med gillande och kan tänka sig att rösta på V trots medvetenheten om att rösten i så fall knappast gynnar en Sjöstedt utan någon, inte alls lika klart lysande stjärna, som de inte sympatiserar med.

Är vi på väg mot ännu en borgerlig valförlust och förlorad regeringsmakt betingad av att man inte klarar av att kontrollera korruptionen i de egna leden när man väl får makten?

Räcker veckovisa opinionsundersökningar under hela den fyraåriga mellanvalsperioden verkligen till för att styra människornas åsiktsbildning och få dem att glömma korruption och rättsröta?

Övertorneå den 14 januari 2012
Mikael Styrman
.

2 kommentarer:

Verner sa...

Hoppas du har återhämtat dig från auktionen som var, måste ha varit mycket pressande och stressande dagarna just före.

Du behöver nog inte oroa dig för att bli utnämnd till årets Norrbottning,
ordet klingar ju ganska fint men med en stunds eftertanke så kräver det väl också politisk välsignelse. Och då kan det ju vara skönt att slippa. Sedan vill du väl inte stå i samma ram som bl.a tidigare utnämnda Rosengren(s) Bucht(s) Peter Eriksson MP.
Du tycker det har gått åt helvete för dem efter det ?

Jonas Sjöstedt! Ja en klart ljusare framtid för vänstern..Sverige ? (bankväsendet) Redan för flera år sedan tyckte jag han var otroligt väl talig, en folkets röst helt klart.
Alla andra partier får nog se upp!
Och som du skriver alliansregeringen också.
Har dem lyckas med någonting bra under dessa snart 6 år i makten ? Jag tror inte svenska folket godkänner, det som blivit "gjort"
Domen kommer 2014

Dagens moderat regering den förda politiken och skillnaden mot föregående röda är ju i stort sett obefintlig,och båda har gött,göder bankslöddret och folket är ilsket, snart med sämre tider blir dem ännu ilsknare.
Jonas gick hårt åt Bankerna i SVT härom dan i Sverkers Stora Strid.

En typisk sosse: Tänker blått röstar rött äter grönt och jobbar svart.

Mikael Styrman sa...

Svar till Verner:

Se mitt svar i egen blogg med rubriken ”Äras den som äras bör”.