torsdag 5 januari 2012

Kronofogdens förfall

.
Media rapporterar att det allmänna förfallet i statsapparaten påverkar kronofogden i fler fall än mitt och Ekfors fall.

Kronofogden är tillsynsmyndighet i konkurser. I en debattartikel publicerad åtminstone av Dagens Industri, skriven av Leif Eriksson, fd rådman och konkursdomare i Stockholms tingsrätt och av Marie Karlsson-Tuula, docent i civilrätt vid Handelshögskolan i Göteborg, uppmärksammas hur kronofogden löper amok i SAAB-konkursen.

Fogden har i SAAB-konkursen, lagstridigt, hittat på att spela en aktiv roll och köra konkursen istället för att vara tillsynsmyndighet. Man har engagerat konkursförvaltare, vilket inte alls ankommer på KFM att göra utan är domstolens sak. Vidare tagit initiativet till överläggningar i fråga om hur konkursen ska handläggas, vem som ska vara konkursförvaltare osv. Man har även uppdragit åt av KFM felaktigt och lagstridigt utsedda konkursförvaltare att vidta kostnadskrävande förberedelser. Följden av detta blir att kronofogden som tillsynsmyndighet ska utöva tillsyn över sitt eget arbete. Det vill säga att man har satt sig över lagens bestämmelser om tillsyn i konkurser så att någon tillsyn egentligen inte finns.

Det här är ju inget annat än grov kriminalitet kamouflerad till kronofogdeverksamhet. Återstår att se om någon blir avsatt, åtalad och dömd för sitt kriminella tilltag.

Hela hanteringen påminner starkt om hur personer med inflytande över vårt rättsväsende lät Hans Holmér sabotera jakten på Olof Palmes mördare. Som många svenskar har förstått gick polisutredningen inte ut på att få fast mördaren utan på att skydda mördaren. Hela upplägget av utredningen var en fars med regeringen som ”observatör” i utredningen och polisen självsvåldigt övertagande åklagarens roll och åklagaren i sin tur som demokratiskt och juridiskt alibi.

Jag ska i den nära framtiden redogöra för att det uppenbarligen inte är unikt att kronofogdens tjänstemän gör som de vill och får vålla allvarlig skada för människor genom oetiskt beteende. Av allt att döma utan att riskera vare sig avsked eller rättslig påföljd.

Får numera fogdens tjänstemän eller vissa av dem göra som de vill utan att besväras vare sig att lagens bokstav eller dess intentioner?

Kan tilltron till staten och rättsväsendet försvaras om det accepteras att kronofodemyndigheten agerar lagstridigt?

Om inte en myndighet som Kronofogden har i uppdrag att, och intresse av att, upprätthålla respekten för och tilltron till våra lagar och vårt rättsväsende - vem kan då förväntas ha det?

Har inte vi ännu högre ambitioner i Sverige än att kronofogden ska tillåtas fungera, inte som en folkets och statens institution, utan som torped åt otillbörliga ekonomiska intressen - en slags frifräsande KGB-organisation utom lagens kontroll?

Övertorneå den 5 januari 2012
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: