onsdag 5 september 2012

Alldeles för sent och alldeles för lite


När regeringen senfärdigt ska reagera på det långvariga och kolossala slöseri med skattemedel som pågår i våra myndigheter och som de själva är en del av (!) genom motsvarande festyra i sina respektive departement, blir reaktionen generande fadd och vek.

En hederlig och dugande regering hade gripit möjligheten att sätta ned foten och sätta stopp för oskicket. Men en svag och korrumperad regering drar in svansen mellan benen och kryper fegt undan.

Fredrik Reinfeldts kommentar - att myndighetscheferna är välavlönade och bör ta ansvar för kostnaderna - hade varit rätt svar, på en allmän fråga från tidningen Lyckoslanten, om frågan inte hade varit föranledd av kända och skandalösa missförhållanden.

Nu kommer istället regeringens brist på agerande att få motsatt effekt. Signalen till psykopaterna blir, att det nu är fritt fram att sko sig, oavsett hur verksamheten påverkas, därför att den sittande ministären är för svag för att göra något åt saken.

Varför är regeringen så svag? Det är förstås frågan som de f1esta vet svaret på, men värjer sig emot. Frågan som framför allt regeringens anhängare gör sitt bästa för att förtränga.

Det tråkiga svaret är med stor sannolikhet att alldeles för många borgerliga politiker, från regeringsledamöter och nedåt, har så mycket statlig sylt på sina händer, som tjänstemän och politiska motståndare känner till, att de inte kan förmå sig att vidta adekvata åtgärder utan att de korrumperade tjänstemännen kan avsluta regeringstrogna politiska karriärer en masse.

Därför kommer missbruket och tjuverierna i den offentliga sektorn nu att fortsätta, och accelerera, samtidigt som verksamheterna kommer att fortsätta att fungera allt sämre. Det kommer att drabba oskyddade människor beroende av fungerande offentliga institutioner. Men det kommer inte att nämnvärt drabba de politiker och tjänstemän som är i full färd med att sko sig på det sönderfallande systemet.

Gulag-Kolmården torsdagen den 30 augusti 2012
Mikael Styrman

Inga kommentarer: