fredag 7 september 2012

Säkra konjunkturtecken


Uppfattningarna om vart konjunkturen är på väg går starkt isär. Enligt finansministern ser det strålande ut, med gott "reformutrymme" nästa år. Att USA, Europa och Kina är inne i något som kan beskrivas som en jättekrasch i slowmotion, under ihärdigt pengatryckande, verkar inte störa.

Enligt de flesta andra är vi på väg in i en mycket djup lågkonjunktur.

Ett säkert konjunkturtecken rapporterade tidningarna om för någon dag sedan. Riksgäldens chef, Bo Lundgren, alias Mr Fixit, rapporteras sluta i förtid, i februari.  Lundgren blev internationellt känd i Sverige när han var över till USA, när finanskrisen började för några år sedan och propagerade för att man skulle "baila out" maffians banker genom att trycka in obegränsat med skattepengar i dem.

Oavsett vems felet är så har det försatt amerikanarna i samma situation som svenskarna allt sedan 1992. Alla är i händerna på maffians banker som mjölkar dem och förstör tillgångarna.

Det är en utmärkt idé av Lundgren att sluta. Och den sänder oss ett budskap om vad som är på väg att hända, som annars inte syns på den här sidan av potemkin-kulisserna. Att verkligheten är på väg att hinna ikapp bankmaffians handgångna man. Jag kan bara beklaga att han, och några av hans kumpaner, inte kom på den idén redan för 22 år sedan. Då hade vi kanske haft ett fungerande bankväsende, 100.000 fler företag i landet och välståndet kvar. Men bättre sent än aldrig. Det är bra att han slutar och han kan gärna ta Carl Bildt med sig så kan de bilda en klubb för inbördes beundran, i vilken de kan ljuga åt varandra om hur nyttiga de har varit för nationen och slå ifrån sig allt som de har ställt till med.

Men nu kanske inte Bo Lundgren ska vänta så länge som till februari. När USA:s krasch kommit lite längre kan det hända grejor. Till skillnad från den svenska förvaltningen säger man genast i USA när något gått åt helvete: 

- Who's responsible? 

Och jänkarna är lite mer handlingsbenägna än vi svenskar när de börjar se sig om efter syndabockar...

Men när vidden av vad de har varit med om att ställa till med går upp för gemene man, kan även svenska pensionssparare visa sig vara nog så bra på att springa.  :-)

Vid närmare eftertanke kanske det är bäst att Bo Lundgren rycker åt sig väskan, tar en polishuva över huvudet och kutar utav bara fan.

Övertorneå torsdagen den 6 september 2012,
på kortvarig "semester" från Gulag, ute och hälsar på bland tjuvarna, som ju inte finns i Gulag.
Mikael Styrman

Inga kommentarer: