onsdag 26 september 2012

Toppen på telefonberget

.
Det Uppdrag Granskning igår, onsdagen den 19 september 2012, rapporterade om TeliaSoneras funktionärers skumraskaffärer är nog bara toppen på isberget, eller i det här fallet toppen på telefonberget.

TeliaSonera är verksamt i flera tidigare Sovjetrepubliker. Att man endast skulle ha använt engagemanget i Uzbekistan till att tvätta pengar stulna från TeliaSonera känns inte som något troligt scenario. Mer troligt är nog att man har gjort det i alla berörda länder och att just möjligheten att tvätta pengar i det korrupta systemet är den verkliga drivkraften bakom det moderna vikingatåget i de forna sovjetrepublikerna.

Man betalar inte 2,2 miljarder, eller tvåtusentvåhundramiljoner kronor, för en licens och frekvensutrymme. Det innebär ju bara en rätt att få göra stora investeringar för att verka på en konkurrensutsatt marknad i ett fattigt land.

Det handlar inte om ett färdigt telenät – bara om ett papper. Ett papper som man får från myndigheterna – inte från en korrumperad diktators dotter.

På sin höjd betalar man, om man är benägen att muta, en mindre summa för att smörja maskineriet. 2,2 miljarder betalar man möjligen, om man är kriminell, för monopol, i ett rikt land.

I ett land med en hederlig och dugande regering och ett fungerande rättsväsende skulle inte ett privat företag med staten som huvudägare kunna plundras av dess funktionärer utan att det skulle resultera i omedelbart anhållande, husrannsakningar och bevissäkring. I USA skulle polisen ha hämtat ut Lars Nyberg med handklovar på, bara som en jämförelse i syfte att belysa skillnaden i syn på korruption mellan Sverige och USA.

I det korrumperade Sverige däremot får företagsplundrarna själva utreda om de har gjort något fel. De får också ta tre månader på sig för att försvara det som tar högst någon dag för företagsledningen att ta reda på och lägga fram – om företagsledningen mot förmodan inte skulle känna till vad som pågår.

Och så vill politikerna som har skapat och värnar systemet att vi ska rösta på dem…

Gulag-Kolmården torsdagen den 20 september 2012
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: