onsdag 5 september 2012

Domen mot Breivik

.
Breivik befanns tillräknelig och dömdes till den norska lagens strängaste straff, som medger frisläppande tidigast om elva år men som lika gärna kan leda till fortsatt förvaring. Klokt, tycker jag. Och välgörande fritt från det normalsvenska hyckleriet som brukar innebära, att den som begår massmord utan att ha överlåtit sitt tänkande och sitt beslut till någon psykopat i statsapparaten, per automatik betraktas som sjuk.

I eftersvallet till domen har framförts att Breivik aldrig kommer att släppas ut. Så kanske det blir. Det bör väl gälla för huvudtips i frågan. Men hur det verkligen blir med den saken kan vi inte veta. Det avgörs av vad framtiden för med sig för det norska samhället.

Norge av idag präglas av överflöd. Rikligt med oljepengar ger en behaglig gulfstatsliknande tillvaro i vilken allt mer arbete utförs av invandrare. Norrmännen själva kan sjunga och tralla lyckligt sådär i största allmänhet.

Oljeintäkterna investeras på börsen i "säkra papper".

Men om nu inte Norge utvecklas till den lyckliga multi-kulti-storfamilj som den politiska eliten synes hoppas och tro på? Om invandrarkvinnor döljs bakom burkor och slöjor samt låses in i hemmen samtidigt som norska kvinnor avtäcks på ett ledigare sätt och utsätts för den kvinnosyn som är förhärskande i många muslimska länder? Om det visar sig att muslimska bönestunder, olika muslimska inriktningar och krav på religionsfrihet och respekt för muslimska traditioner kommer i konflikt med norsk rättsuppfattning och krav därför ställs på separat lagstiftning för exempelvis muslimer?

Eller,
om Europas och USA:s politiker lyckas i sin till synes målmedvetna strävan att åstadkomma en global valutakollaps och en global depression? Om de "säkra papperna" visar sig inte vara så säkra under sådana omständigheter och överflödets Lyckebo istället förvandlas till ett baksmällans Norge, präglat av statliga nedskärningar och massarbetslöshet?

Kommer synen på Breivik då att vara densamma som idag eller kommer den att ha förändrats om elva år när han tidigast kan bli frigiven?

Jag säger inte ATT det kommer att bli så. Men jag säger, att historien lär oss, att det osannolika ofta inträffar och att verkligheten ALLTID överträffar dikten.

Gulag-Kolmården måndagen den 27 augusti 2012
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: