fredag 7 september 2012

Nepotism förfallets orsak


Aftonbladet rapporterar om att Arbetsförmedlingens Generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist fått kritik för att hon, i tider då förmedlingen skulle spara, anställde fyra kompisar. Vi har sett detta mönster förr, både inom och utom landet.

Men hur föraktfullt det än är så är hon nog långt ifrån ensam om att ha ägnat sig åt nepotism. I själva verket skulle en stor kartläggning, om man hade resurser att göra en sådan, mycket troligt visa, att ingen, eller nästan ingen, av dessa chefer som figurerar som festprissar och nöjesfixare för skattemedel åt sina medarbetare har fått sina jobb på meriter. De har alla, eller nästan alla, fått sina jobb genom nepotism och ryggborstande. Det är partibok, släktskap med politiker och högre tjänstemän samt kompisskap med politiker och tjänstemän som utgör rekryteringsgrunden i staten.

Det finns knappast anledning att tro, att det skulle råda någon annan ordning i kommuner, landsting och offentligt ägda företag.

Med nödvändighet leder det till att det anställs svaga myglande chefer som inte kan sitt jobb. Svaga chefer omger sig med svaga medarbetare som i sin tur...osv. Så urgröps det offentliga moraliskt och kompetensmässigt tills det till slut bara finns inkompetenta myglande nollproducerande drönare i det offentliga.

Därav förfallet vi bevittnar idag.

Utan att i och för sig vilja uttrycka någon åsikt om hans metoders förträfflighet eller förkastlighet så tror jag att en kartläggning skulle visa att Anders Behring-Breivik var sanningen på spåren på Utöya. Ungdomsförbunden, dessa vår tids motsvarigheter till Hitlerjugend, utgör en stor del av förklaringen till dagens förfall. Det är nämligen i ungdomsförbunden mygelkulturen lärs ut, etableras och utvecklas.

Gulag-Kolmården tisdagen den 4 september 2012
Mikael Styrman

Inga kommentarer: