söndag 2 september 2012

JAS Super Window Dresser

.
Krigsflygplan döps ofta till tjusiga och uppfordrande namn.

Bland annat hade amerikanarna under andra världskriget modellerna Boeing B17 Flying Fortress och Boeing B24 Liberator. Tjusigt och imponerande. Mot slutet av kriget drog man till med Boeing B29 Superfortress som tillverkades mellan 1943 och 1946. Med den modellen tog man ihjäl hundratusentals civilpersoner i Hiroshima och Nagasaki.

Och nu vill de krafter som är vana att låtsas producera krigsmaterial och de som låtsas upphandla krigsmaterial, men istället använder det som hävstång för att plundra statskassan, att vi ska satsa på Super-JAS. Finns det då något bättre passande namn än JAS Super Window Dresser? För något försvar kommer det inte att finnas i det här landet om statsplundrarna ska rycka staten på 90 miljarder till JAS.

Vi har sett hur det blev senast. Ett stort antal plan förvandlades till allt färre plan, som sedan såldes vidare eller hyrdes ut. I vanlig ordning under förbrukande av ännu mer mutor. Av flygvapnet och försvaret i övrigt blev kvar en oduglig attrapp efter att skurkarna tagit sitt.

Ett land som inte kan få stopp på nomenklaturans plundrande av statskassan envisas med att låtsas försöka hålla sig med ett försvar. Det blir nog som Johan Tunberger, tidigare FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut), sa i TV4:s nyheter söndagen den 26 augusti, kl 19-sändningen: Om Super-JAS ska köpas leder det till systemkollaps för försvaret inom några år.

Men det struntar naturligtvis de intressen i, vilka bara ska åt statens pengar.

Gulag-Kolmården måndagen den 27 augusti 2012
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: