onsdag 5 september 2012

Skillnad på olika upphandlingar


Som de flesta nog har kunnat se, även om kanske inte alla gjort kopplingen, är det skillnad på upphandling och upphandling.

När man i offentlig verksamhet ska upphandla något som är nödvändigt för verksamhetens drift är man ofta duktiga på att veta hur upphandlingen ska gå till. Då sker upphandlingen som regel till lägsta pris, vilket nästan säkert garanterar att verksamheten inte kommer att fungera. Det bästa sättet att pressa priset är nämligen att fuska med kvaliteten. Den som fuskar mest har ofta den sämsta produkten, det lägsta priset och får jobbet.

Men när man i den offentliga verksamheten däremot ska ha fest, då vet man ingenting om några regler. Inte ens om man har miljonlön och fringisar därutöver. Då struntar man i upphandling. Då vill man ha kvalitet och status. Det har man dessutom som regel råd med, eftersom man pressat ned priset på verksamheten så lågt, att den tjänst man tillhandahåller till allmänheten skattebetalarna inte fungerar. Men fest räcker pengarna till.

Och skulle pengarna mot förmodan inte räcka till begär man raskt en miljard till i extra anslag, något som beviljas slentrianmässigt.

Gulag-Kolmården torsdagen den 30 augusti 2012
Mikael Styrman

Inga kommentarer: