onsdag 30 september 2015

När arseniken träffar fläkten

.
Ris innehåller så mycket arsenik att det för många är hälsovådligt att äta ris. Är det något att bli förvånad över? 

FN:s skurkar drog för ett antal år sedan runt i Bangladesh och borrade brunnar åt fattigt folk. Brunnarna befanns ha arsenik i vattnet. Det ledde till att FN tystade ned saken och fortsatte att borra brunnar med arsenikvatten - vad annars? Om vattnet innehåller arsenik låter det i mina öron som världens naturligaste sak att även riset som människorna odlar kommer att innehålla arsenik. Om fattiga människor odlar ris med arsenik i kommer det att säljas ris med arsenik i. Antingen säljs det med berått mod av utåt sett helt legitima multinationella livsmedelsföretag. Eller så säljs det av statliga företag under ledning av politiker som alltid är programmerade att dämpa ned och hemlighålla katastrofer. Och om inget av det nyssnämnda fungerar tar maffian hand om distributionen. Naturligtvis kommer välpolerade affärsmän att upplysa de fattiga människorna om att de inte kan få fullt betalt emedan riset inte är prima. Sedan kommer de att sälja riset vidare till fullt pris så som varande prima.

Men om ”våra” psykopater borrar arsenikvattenbrunnar i tredje världen, utan att vi gör något åt saken, finns det väl en viss rättvisa i att vi så småningom ger våra barn ris med arsenik att äta - eller hur?

Det är lika självklart som att när industrin svinar ned Östersjön med sina giftiga utsläpp - med politikens goda minne - ger vi så småningom våra barn giftig lax att äta.

Södertälje onsdagen den 30 september 2015
Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: