tisdag 30 oktober 2018

Av Kirunas stadsflytt bidde ett tältläger


.


Så kom den då på fredagen, förklaringen som några fruktat och fler gått och väntat på - inte längtat, men väntat. Malmen är snart slut i Kiruna. Med nuvarande brytningstakt räcker malmen till år 2030. Därefter sjunker produktionen till 2/3 av dagens nivå under 3-4 år. Sedan är det slut. Som i sagan om Mäster Skräddare och rocken som skulle sys, vilken i slutänden decimerades till en fingertutt. Av Kirunas stolta stadsflytt, som man försökt att med medias hjälp tuta i oss att ska göras, blir inte mycket mer än ett tältläger kvar, när sanningen till sist kommer fram.

Vi har undrat över sosseriets styvmoderliga behandling av Kiruna sjukhus. Vad visste man, som man inte talade om för oss, men som fick dem att börja plocka ned sjukhuset?

Varför allt svammel om stadsflytten? Varför behövde man hålla på och tjafsa om vem som skulle betala stadsflytten? Frågan var ju alldeles självklar. Finns det brytningsvärd malm under staden som motiverar stadens flytt så betalar malmen flytten. Finns det inte malm som täcker kostnaderna flyttar man inte staden och bryter heller inte malmen. Och LKAB hade pengar. Eller skulle ha haft pengar, om inte bolaget drabbats av Obol och Anders Sundström, Sven-Erik Bucht, Per-Ola Eriksson samt Wall-Enberg och om inte vidden av  katastrofen dolts genom statlig bluffbokföring. Men det är klart, finns det varken malm eller pengar då blir ju frågan om vem som ska stå för fiolerna mer svårlöst.

Kunskap om hur mycket malm som finns i Kirunagruvan är inte en sak som slår ned som en blixt från en klar himmel. Det fungerar inte så att man inte vet någonting på torsdag, men plötsligt vet allt på fredag. Att inhämta kunskap om hur mycket malm som finns under Kiruna är en ganska tidsödande historia, vars svar inkommer successivt under en längre tid. Det är en kunskap som man inhämtar INNAN man bestämmer sig för att riva eller flytta staden. Att påstå något annat - för den händelse någon vill göra det - är inget annat än barnsligheter. Därför kan man sluta sig till att denna kunskap har funnits mycket lång tid, men hemlighållits.

Att LKAB och sosseriet samt kanske en del andra politiker inte skulle ha vetat faller på sin egen orimlighet. Man har ju nästan inte gjort annat än prospekterat och letat efter malm. Självklart har man tagit reda på hur mycket malm som finns under staden innan man bestämmer sig för att riva staden. Men statliga LKAB:s ledning har naturligtvis varit belagd med politisk munkavle över valet och troligen mycket lång tid dessförinnan.

Vilken krutuppfinnare har bestämt att man ska hemlighålla saken och vad har man uppnått eller trott sig uppnå med det? Det är klart att man kan tänka sig att sosseriet kan ha ansett sig vinna på att det inte kommer fram före valet, men det här handlar ju om mycket längre tidsperiod. Vad i hela fridens namn har dessa dårar och psykopater tänkt sig vinna på hemlighållandet?

Är det så att man mot bakgrund av andra kostsamma åtaganden som staten iklätt sig under senare år inte vågat klämma fram med sanningen? Har man trott sig kunna vänta in andra ännu okända fyndigheter? Hur har man i så fall tänkt försvara alla äventyren man satt igång i Kiruna för att komma åt en ganska begränsad malmfyndighet?

Politikerna har sparkat den här plåtburken framför sig i åratal för att bomben helst ska brisera på någon annans vakt. Men nu har det nyss varit allmänna val och situationen blir allt mer ohållbar. Nya fyndigheter som kan ta vid har inte hittats och så småningom måste man klämma ur sig hur läget är.

Det finns gott om före detta gruvsamhällen runt om i världen vilka alla förvandlats till spökstäder när malmen tagit slut. I Kiruna är kanske frågan om staden successivt ska förvandlas till en allt tommare spökstad eller om staden ska utplånas och ersättas av ett tältläger eller en kåkstad, som när staden en gång anlades.

Det en gång så stolta och välmående LKAB påminner allt mer om ett utsuget skal. Som rovspindlars byte lämnas i naturen. LKAB är inte utsuget av rovspindlar utan av den politiska maffian. Symboliken är tydlig. Resterna de lämnar efter sig påminner mycket om varandra. Det är naturligtvis ingen slump att ”nyheten” att malmen är på väg att ta slut släpps på en fredag. Lika lite förvånande är att det sedan dess är tyst i media. Inga frågor ställs, ingen granskning sker. Svenska media tittar ängsligt bort när maffian härjar. Samma sak med polis, åklagare och domstolar. De är alla maffiakontrollerade.

Inte ens idioter bygger en ny stad för 12-16 års gruvdrift, med i allt högre grad inpendlad personal - och, kan man förvänta - successivt avflyttande lokalbefolkning, som ersätts av inpendlad arbetskraft. Och alla erfarenheter från andra gruvstäder, särskilt isolerade sådana i svåra klimatlägen, som Kiruna, talar för att de förvandlas till spökstäder när malmen sinar. Men i fallet Kiruna vågar inte de som plundrat LKAB tala klarspråk och våra media vågar som vanligt inte göra det jobb som media i andra länder gör.

Falun tisdagen den 30 oktober 2018
Mikael Styrman
.

1 kommentar:

Anonym sa...

Kanske ett taktiskt spridande av desinformation för att motivera en försäljning av verksamheten till privata intressenter med kraftiga underpriser...