söndag 21 oktober 2018

Vem lyssnade på tortyren i Istanbul?


.
En sak som man kan roa sig med att fundera över är vem det var som lyssnade på tortyren och mordet i det saudiska konsulatet i Istanbul. Då menar jag inte den officiella versionen utan vem det egentligen var som lyssnade.

Det är inte så att jag underskattar turkarna, eller tror att de inte skulle ha kapaciteten att bugga och smygfilma alla intressanta utländska beskickningar, eller att de inte skulle vara beredda att göra det. Européer har underskattat turkarna förr med katastrof som följd. Jag behöver väl bara nämna Gallipoli, för att man ska förstå vad jag menar.

Men var det verkligen så det gick till? När man väcker frågan i Sverige resulterar det lätt i svaret att ”ryssarna kan ha gjort det”. Det är följden av decennier av USA-styrd indoktrinering via svenska media. Och visst, ryssarna kan ha gjort det. Men mer troligt är nog att jänkarna har gjort det, av det enkla skälet att de har så oerhört mycket mer pengar att leka med än alla andra. De har råd att lyssna på alla och det gör de också. De lyssnar på sina vasaller med samma glada humör som de lyssnar på sina verkliga eller inbillade fiender. Alla andra måste prioritera och tvingas välja bort en hel del meningslös stasi-avlyssning. Då är det inte säkert att ett saudiskt konsulat i Istanbul tar sig över tröskeln.

Vad USA beträffar kan man vara ganska säker på att de avlyssnat saudierna. Frågan är snarare hur många olika hemliga amerikanska spionorganisationer som varandra ovetande har lyssnat på saudierna samtidigt? Det har ingen kontroll på. Kanske amerikanerna mindre än någon annan. Men det är säkert trångt i väggarna i konsulatet.

I rapporteringen som varit har framskymtat vissa uppgifter som tyder på att det snarare är jänkarna än turkarna som lyssnat. En sådan omständighet är uppgiften att turkarna försökte sätta upp en vägspärr vid flygplatsen innan saudierna hinner lämna landet, men inte hann. Alla som varit i Istanbul vet att ett sådant uttalande inte bär sanningens prägel. Istanbul-trafiken är så trög att det inte finns på kartan att man inte skulle hinna genomföra en sådan operation. Man hinner nästan utbilda nya poliser på den tid det tar för saudierna att ta sig till flygplatsen. Är det dessutom så som det rapporterats, att man följde saudiernas bilar blir det ännu mer osannolikt.

Mer troligt är då, att någon annan än turkarna följde saudiernas bilar, någon som inte hade befogenhet att sätta upp vägspärrar vid flygplatsen. Tidsutdräkten förklaras av att informationen måste till USA och vända  flera gånger, att den inte kunde gå via officiella kanaler, varför nya sådana behövde öppnas osv. Dessutom är det inte självklart att den som lyssnade var förberedd på vad som skulle hända. Man kan ha varit, och var troligen, både oförberedda på yrkesmördarnas ankomst, Khashoggi’s ankomst, samt vad som skulle komma att hända. Det är inte ens säkert att man i realtid lyckades identifiera Khashoggi. Alla sådana oklarheter sinkar operationen.

Någon kan invända att USA inte skulle göra si eller så. Men USA är ingen homogen mekanism. De amerikanska spionorganisationerna är splittrade i ett flertal autonoma banditorganisationer, var och en med sin egen agenda. Det är långt ifrån säkert att exempelvis Donald Trump skulle få veta ifall jänkarna var de som hade lyssnat.

På motsvarande sätt kan någon förledas att tro att USA inte skulle lyssna på saudierna för att de är en för viktig allierad. Helt fel. Saudiarabien är inte någon allierad utan en vasall och USA lyssnar på alla vasaller. Om det är någonting USA eller någon av deras många hemliga organisationer inte vill, så är det att ha ett för starkt Saudiarabien att hantera. De ska hålla sig på mattan, annars blir de odrägliga att ha att göra med. Därför har jänkarna läckt detta.

Att man läckt det till Turkiet med vilket land samarbetet har knackat betänkligt under senare tid har flera skäl. Dels skedde alltihop i Turkiet varför det naturligtvis är näst intill omöjligt att runda dem. Dels vill jänkarna gärna läka förhållandet till Turkiet. Det finns många amerikanska baser i Turkiet som är högt prioriterade för att bevara möjligheten att bomba Ryssland till stenåldern när någon amerikansk galning kommer på idén.

Därför passade det här ärendet perfekt. Man fick möjlighet att kväsa saudierna samtidigt som man får läka relationerna till Turkiet.

Falun söndagen den 21 oktober 2018
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: