tisdag 16 oktober 2018

Skarpa ”frågor” vid saudiska förhör


.
Det spekuleras nu i internationella media i att Saudiarabien ska vara i färd med att erkänna att man mördat journalisten Jamal Kashoggi efter att ett förhör ”spårat ur”. Spekulationer är spekulationer. Vi får se vad det blir av saken.

Men det måste vara skarpa frågor som ställs vid saudiska förhör om det kan ”spåra ur” så att den man förhör blir mördad och styckad? En intressant fråga är naturligtvis varför i all världen en totalitär regim som sitter på en betydande del av världens oljetillgångar behöver förhöra en exil-journalist som tänker gifta sig? En sådan regim måste sitta, eller uppleva sig sitta, mycket löst i sadeln. Annars är beteendet obegripligt.

Hur förklarar man de chartrade privatplan med femtontalet man som media rapporterat om att flögs till och från Turkiet i samband med Kashoggi’s besök för att hämta ett hindersfriheftsbevis till sitt förestående bröllop? Det saudiska styret verkar ju vara rena rama Kalle Anka-verksamheten…

Men på något sätt kommer naturligtvis saudierna att vilja rädda ansiktet och oljeköparna kommer att vilja att det lyckas, nästan hur barnslig förklaringen än visar sig vara. 

Det ligger väl i farans riktning att högsta ledningens heder ska räddas genom att några underhuggare utses till syndabockar. Få se om de blir stympade som gamla fina traditioner i Saudiarabien bjuder? Eller mördade? Eller mördade och styckade - som Kashoggi - nu när man en gång fått upp ångan?

Om de gör som den svenska samlingsregeringens vänner gjorde när de anföll Polen 1939 så letar de upp några lämpliga offer i sina fängelser. De får sedan vara figuranter och så straffar man dem genom mord och/eller stympning.

Så konstig världen har blivit. Militärdiktaturen USA, som våra media och politiker fortfarande envisas med att kalla världens största demokrati, köper figuranter av slavhandlare, klär upp dem i orangefärgade overaller, huvar över huvudet, blöja och stolpiller i ändan, hänger upp dem i taket i privatjetar och flyger runt dem mellan hemliga fängelser runt om i världen där man sedan fortsätter sin hedervärda gärning genom att tortera dem - sannolikt oftast till döds.

Saudierna å sin sida torterar, mördar och styckar sina medborgare, sedan flyger de runt sina offer i kappsäckar.

De amerikanska och saudiska diktaturerna tycks dela en faiblesse för att låta sin yrkesmördare flyga privatjet på skattebetalarnas bekostnad. De tycks vara en sorts resebyråer i tortyr, mord och styckning.

Det är förstås en stor fråga, men hur har det kunnat bli så?

Och en liten sak: C och L kommer inte att bli tillnärmelsevis lika upprörda över något av detta som de blir av tanken på att måsta regera med stöd av, eller lyhörda visavi, SD. Det gäller att ha ordning på sina prioriteringar…

Falun tisdagen den 16 oktober 2018
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: