tisdag 16 oktober 2018

Det svenska valfusksystemet


.
Allt fler får allt svårare att blunda inför vårt svenska valfusksystem. Det säger inte lite. Vi har starka mekanismer som hjälper oss att blunda inför obehaglig information. Men nu blir det allt svårare.

I senaste valet överraskades sosseriet av de starka siffrorna för SD och av sina egna svaga siffror. Följden blev att brandlarmet gick, avstängning av valmyndighetens hemsida och fusk hals över huvud.

Man lyckades ”rädda” riksdagsvalet. Men kommun- och landstingsvalen sket sig i hög grad. De gläntar till hur riksdagsvalet skulle ha gått utan fuskarnas insats. Men ”Jimmie-effekten” är säkert inte lika stark i kommunal- och landstingsvalen som den skulle varit i riksdagsvalet. Många SD-kandidater är nya och långt ifrån alltid några klart lysande stjärnor.

Det svenska valsystemet är uppbyggt för att gå att fuska med, av den enkla anledningen att våra makthavare vill kunna fuska.

De svenska valnämnderna är attrapper bemannade med politruker vars enda uppgift är att dölja fusket.

Så småningom, när det tar hus i helvete, kommer vi att få ett valsystem som inte är lika lätt att fuska med. Men det kommer inte att ske förrän våra makthavare listat ut hur man kommer att kunna fuska även med det nya systemet.

Falun tisdagen den 16 oktober 2018
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: