onsdag 17 oktober 2018

Inte bara Nordea

.
Det uppmärksammas nu att Nordea deltar i penningtvätt i stor skala. Men det är inte bara Nordea som gör sådant. Alla banker gör det. Bara det handlar om stora pengar. Men de håller skenet uppe genom att fittas med småkunders obetydliga in- och utbetalningar. Sådana som uppenbart inte ägnar sig åt grov kriminalitet. De ska minsann förklara på längden och på tvären varifrån deras pengar kommer. Av åtgärderna mot penningtvätt har blivit en gigantisk och meningslös Stasi-verksamhet med registrering av massor av onödiga uppgifter vilka inte fyller någon som helst funktion i ”kampen mot penningtvätt”.

Alla banker förmedlar svarta pengar. De får göra det. De förväntas göra det. Fick de inte göra det skulle korrumperade politiska makthavare och kriminella höga tjänstemän ha mycket svårt att hantera sina svarta inkomster och sitt stöldgods. Det ingår i maktmaffians utövande av kontroll över bankerna. Det är med andra inte en kamp MOT korruption och kriminalitet utan istället ett utslag AV korruption och kriminalitet. Det fungerar så att bankerna får bryta mot reglerna. De till och med förväntas bryta mot dem. Om de inte bryter mot dem har den korrumperade politiska maktapparaten sämre med hållhakar mot bankerna. Det är därför ett större problem för makten om banken inte bryter mot regelverket.

Att Nordea uppmärksammas för penningtvätt nu beror antagligen på att Björn Wahlroos varit olydig och kränkt den svenska maktapparaten genom att flytta huvudkontoret till Finland. Så det som pågår nu är inte en rättvisans kamp mot korruptionen inom banken. Det är snarare en uppgörelse i den undre världen. Det paradoxala är att vi kallar det för den undre världen trots att det egentligen är den övre världen. Ännu ett utslag av svenskt politiskt nyspråk? Man kallar något för någonting som betyder dess motsats. Som när socialdemokraterna kallar SD för rasister. Större rasister än socialdemokraterna måste man leta efter. Historien talar sitt tydliga språk. Och sosseriets underhuggare i C, L, MP och V är inte mycket bättre.

Falun onsdagen den 17 oktober 2018
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: