tisdag 9 oktober 2018

Den svenska censuren…


.
…tar sig lite olika, ibland till och med lustiga, uttryck.

I Stockholms-området har man delat upp SVT:s lokala nyheter i en del som täcker Stockholm och norrut och en del som täcker Södertälje.

Det är ju inte så att det händer så mycket i Södertälje att det av den anledningen behövs ett eget program för Södertälje. Visserligen kan vi ibland få se kommunalrådet Boel Godner beklaga att det kostar en eller två miljoner att försöka ta reda på vart flera hundra miljoner har försvunnit i de kommunala bolagen. Och vi kan ibland få se att kommunen försöker lära nysvenskarna att inte kasta skräp på gatorna eller lämna dem i drivor vid återvinningsstationerna. Men ändå, inte behövs det ett eget program för det.

Avsikten är förmodligen att dela upp och fragmentisera de tyngre nyheterna som kan oroa människorna: våldtäkter, bilbränder, skjutningar, handgranater, mord osv. Boende i norr ska inte störas av våldsdåd i söder och vice versa. Lokala tidningar rapporterar om sitt, men inte om andras. Den väldresserade rikspressen rapporterar bara när något mycket speciellt inträffar. Det man inte har läst eller sett, det har inte hänt. Så skapar man en falsk, men ändå relativ trygghetskänsla hos allmänheten.

Falun tisdagen den 9 oktober 2018
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: