tisdag 2 oktober 2018

Sosseriets kollaps i Kiruna


.
Protesterna mot sosseriets nedläggning av sjukhuset i Sollefteå har uppmärksammats i riksmedia. Och de flesta har säkert uppmärksammat att väljarna straffade sosseriet i landstingsvalet i Västernorrland.

En liknande strid, men inte lika uppmärksammad, har pågått i Kiruna. De bakomliggande orsakerna är i princip desamma som i den övriga offentliga sektorn, när den slutar fungera. Det är korruption, mutor och annan grov brottslighet som alltid ligger bakom när världens högsta skatter inte räcker, trots att lägre skatter räcker i alla andra länder. Det är kriminella politiker och tjänstemän som stjäl, under beskydd av korrupta poliser, åklagare och domare och med hjälp av en lagstiftare som skyddar grova brottslingar i den offentliga sektorn.

Mycket roligare än sjukvård är att leka järnväg genom att köpa tåg, pressa ned priserna genom att pressa ned kvalitén, så att de inte fungerar på vintern, men ger mer utrymme för mutor. Och det är mycket roligt att leka statsman med sjukvårdens pengar genom att starta flyglinjer till orter som man inte alls har något behov av att kommunicera med.

I Kiruna har korruptionen resulterat i att man under många år misskött sjukhuset med syfte att få stänga det och tvinga ut skattebetalarna på landsvägen. Det har inte fallit i god jord i Kiruna. Se nedan hur Kirunaborna röstat i de senaste tre landstingsvalen. Korruptionen har nästat utrotat socialdemokratin i Kirunabornas landstingsval. På hela länsnivån tappade man makten efter 84 års maktinnehav och gud vet hur många års misskötsel.

2010


2014


2018


Så här har det i viss mån återverkat på riksdagsvalet:

2010


2014


2018



Falun måndagen den 1 oktober 2018
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: