tisdag 23 oktober 2018

Vilka sparare ska nu stötta Saab…


.
…sig själva ovetande?

Vi känner igen mönstret från bland annat Ericsson. Nyemission efter nyemission för ”progressiva nysatsningar”. Det är nysvenska och betyder att småspararna ska pytsa in ännu mera pengar för att täcka gamla förluster i Saab. Därutöver kommer de - sig själva ovetande - att få vara med om att attrapperna som ”förvaltar” deras pensionspengar även de skyfflar in mer pengar i det svarta hålet. För att det är politiskt önskvärt. I vanliga fall brukar man också plundra någon offentligägd kassako, exempelvis LKAB eller Vattenfall. Men nu har väl nassarna redan klarat av det? Det finns väl inte så många offentligägda kassakor kvar som man kan mjölka? De flesta har väl redan sinat?

Som vanligt skönmålar man verkliga förhållanden. Nyss har vi fått veta att man nått en ”jätteframgång” med skolflygplan till den amerikanska terrorapparaten - tillsammans med Boeing. Lite senare kom också fram att man förmodligen ”prisat” sig till ordern. Att man lagt offertpriset uppseendeväckande lågt. Mindre än hälften av närmaste konkurrents bud. Om det är sant betalar man kanske för att jobba. Man jobbar tills småspararnas pengar är slut. Sedan tar man in nya pengar och jobbar tills de också är slut.

Dessutom verkar man förhålla sig lika flexibelt till sanningen som man gjorde i Sundströms Northland-gruva. Mönstret känns igen.


Och nu får vi veta att 850 personer ska sägas upp. Det är något motstridiga besked man lämnar.

Staten och kapitalet…som rödingarna sjöng förr i tiden, innan de fann sin kugge i maskineriet.

Falun tisdagen den 23 oktober 2018
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: