söndag 21 oktober 2018

Pajaskonster i Riyadh


.
Så kom det då, det första steget mot ett saudiskt erkännande av vad man ägnat sig åt i Istanbul. Men det blev ju nästan bara pajaskonster.

Enligt det saudiska uttalandet, så som det återgivits i svenska media, ska gräl och senare slagsmål ha uppstått på det saudiska konsulatet, mellan Jamal Khashoggi och de 18 lönnmördarna och styckningsexperterna. 

Om man gör en fri tolkning och en sammanvägning av turkiska och saudiska uppgifter kan det bli som följer:

Först förhörde och torterade man Khashoggi, sedan klippte man av honom fingrarna, därefter uppstod det gräl och slagsmål mellan parterna varpå man högg av honom huvudet av misstag.

Något senare uttalar sig den amerikanska tomtepresidenten Donald Trump och tycker att det låter ”trovärdigt”. Tjaa…amerikanerna har väl fått den president de har gjort rätt för, antar jag.

Av detta, och den övriga rapporteringen som varit, kan man dra vissa hypotetiska slutsatser, dock inga säkra än så länge. Antingen har kronprinsen Mohammed Bin Salman ingen som helst kontroll över vad hans underhuggare åstadkommer, eller så har kronprinsen beordrat åtgärden.

Mot bakgrund av saudiernas beredvillighet att stympa och hugga huvudet av folk samt liknande traditionella nöjen förefaller det inte särskilt sannolikt att underhuggarna skulle ha skenat på egen hand. Men det är nog ganska mycket som talar för att det inte kommer att gå så bra för underhuggarna, trots att de ”bara” följt prinsens order. För att försöka värna prinsens anseende kan vi nog förvänta oss att knivarna kommer att gå varma i Saudiarabien. Och underhuggarna kan i båda alternativen trösta sig med att det inte kommer att drabba någon oskyldig. Yrkesmördande slödder är de, vare sig de fått order av prinsen eller ej. Man åker inte till Istanbul med styckningsmästare och bensågar i sällskap om syftet med besöket är att förhöra en kritisk journalist och debattör.

Det är slående hur löst den högsta ledningen i skurkstaten Saudiarabien måste uppleva sig sitta, när man tillgriper sådana här metoder. Jag hoppas att de har rätt.

Falun söndagen den 21 oktober 2018
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: