onsdag 4 februari 2015

ISIS bisarra teatraliska avrättningar

.
Många förundras säkert över syftet bakom ISIS återkommande provokativa avrättningar, vid vilka de skär halsen av folk eller bränner upp dem mm. De mest indoktrinerade och godtrogna ”köper” kanske traditionell krigspropaganda som vanligtvis går ut på att motståndaren är ond, grym och oberäknelig.

Beteende kan te sig märkligt. Det strider mot alla härförares typiska beteende, som ju snarare är att inte skaffa sig fler fiender samtidigt än nödvändigt. Undantaget är väl Hitler då. Men jag tror inte att det var hans avsikt. Det var istället en konsekvens av hans handlande och att saker och ting inte riktigt gick hans väg.

Att den eller de som leder, eller påverkar, ISIS är grym är ju uppenbart. Men om man skakar av sig den fördummande krigspropagandan och istället utgår från att det faktiskt finns en intelligent tanke, en plan, bakom dessa avrättningar - vad kan det då handla om?

Barack Obama har försökt dra ut USA ut ur en del krig som det amerikanska militärindustriella komplexet lyckats sylta in landet i. Uttalandet ”no boots on the ground”  från Obama är säkert bekant? Han försöker att hålla USA utanför att gå in med marktrupper i Mellanöstern. Det militärindustriella komplexet försöker för sin del tvinga USA att gå in med trupp och skapa ett jättekrig. Det sker sannolikt genom att försörja ISIS i utbyte mot att de utför dessa teatraliska avrättningar i syfte att göra det omöjligt för Obama och Co att hålla emot.

Agerandet påminner inte så lite om psykopaterna i OAS, som på sin tid upprepade gånger försökte mörda sin och Frankrikes president.

Om inte USA hade varit en höggradigt korrumperad och dysfunktionell stat, skulle man ha spårat upp de ansvariga med hjälp av sin Stasi-organisation och ställt dem inför rätta för högförräderi.

Igår när jag kom hit till ”Dödens Väntrum” var jag till Konsum vid 18:30-tiden. Där fanns två anställda samt en kund och en Balkantiggare. Konsekvenserna av kriminalitet och vanstyre tar sig olika ut i det stora och i det lilla perspektivet. Men att det ändå är det som det handlar om är ganska uppenbart. Åtminstone för den som vill använda sina ögon till att se med.

Dödens Väntrum onsdagen den 4 februari 2015
Mikael Styrman
.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Bra poäng om jag förstår den rätt, att IS är beroende av fortsatta amerikanska övergrepp i ME för sin rekrytering?

Sen, att bränna en bombpilot levande är väl egentligen inte så mycket att bråka om? Det är ju vad hans bomber gör med sina offer många gånger?

Mikael Styrman sa...

Det finns ett ömsesidigt beroende.

ISIS är beroende av material från det amerikanska militärindustriella etablissemanget och även av att USA finns med som fiende. Det underlättar vid rekrytering om ”den stora satan”, dvs USA är åtminstone skenbar fiende.

Det militärindustriella etablissemanget är beroende av att det finns konflikter. Annars köper ingen grejor och annars behöver ingen ett stort stående försvar. Därför skänker man bort krigsmaterial till olika sekter och organisationer för att på det sättet tvinga stater att beväpna sig. De olika nationalstaterna får, dolt i priset, inte bara betala mutor till sina egna funktionärer, utan finansierar indirekt även sin fiendes vapen. En inte oansenlig mängd förskingras från USA:s korrumperade försvarsmakt.

Det blir mycket arbetslösa om det inte finns fiender och krig, många hangarfartyg och flygplan att hugga upp osv. Många baser runt om i världen att tömma. Helst ska det finnas många stora konflikter som USA är inblandade i. Arbetslöshet är en styggelse för politiker och statschefer. I valet mellan fred och arbetslöshet å den ena sidan och krig och sysselsättning å den andra sidan, väljer politiker - i tysthet - krig och sysselsättning.

Att bränna en bombpilot kan vara ett sätt att försöka demoralisera försvaret i många utsatta småstater. Och visst, det är vad han själv ägnar sig åt.

Med folkopinionen, särskilt den amerikanska, är det så, att det går bra att vräka napalm och annat skit i åratal över oskyldiga civilpersoner i andra länder, men om en eller två av de här som ägnar sig åt det halshuggs, eller släpas efter en bil, blir den amerikanska TV-tittaren upprörd.

Anonym sa...Om jag inte missminner mig så inledde Michaiel Gorbatjov på slutet
av 80-talet ett tal inför västvärldens ledare med att säga att
han stod i begrepp att göra en fruktansvärd handling mot västvärlden
och nato, många drog säkert då lätt efter andan, innan Gorbatjov
utvecklade det hela med att förklara det han tänkte göra var att
beröva västvärlden och nato sin ärkefiende.Resten är historia
med Warzavapaktens och Sovjets upplösning, men det var insiktsfulla
ord av den gamle glasnost förespråkaren att hans politik skulle få
fruktansvärda konsekvenser för det militärindustriella komplexet i
såväl USA som andra mindre dock så flitiga vapenproducerande länder.
Men nu försöker man uppenbarligen ta skadan igen på flera fronter,
men historien har ju även visat att tvåfrontskrig med höga
insatser är en riskabel roulette...
/ fänrik Stål


Anonym sa...

Sitter du inne nu Mikael?

Fråga från en som snubblat in på din hemsida.

Oscar

Mikael Styrman sa...

Inne, i stugvärmen...

Anonym sa...

Tyckte bara det lät så tragiskt, då du undertecknat med "Dödens väntrum"

Hoppas att du har det bra ändå !

Hälsningar
Oscar

Mikael Styrman sa...

Svar till Oscar:

Ja, det ÄR tragiskt, men inte riktigt på det sätt som smeknamnet på min gamla hembygd antyder. Det har mer att göra med vad våra kriminella politikerstollar gjort med min gamla hembygd. Av det som en gång var och som borde vara en blomstrande och attraktiv bygd. Jag avser inom kort skriva ett blogginlägg som utvecklar detta. Arbetsnamnet är för närvarande ”Om jag skrivit en bok för 25 år sedan”.

Anonym sa...

Hej

Jag var också lite orolig och undrade vad du menade med dödens väntrum. Om du var sjuk t.ex. Nu förstår jag bättre hur du menar

Vänliga hälsningar
Anders T

Mikael Styrman sa...

Det var väl inte den här världens tydligaste syftning, men den beskriver på ett utmärkt sätt vad stollarna har förvandlat min tidigare hembygd till.

Anonym sa...

Hej!

Hur skall du fira Darvins födelsedag på Torsdag den 12/2?
Jag skulle hissa den samiska flaggan om jag ägde en sådan,
att ta den blågula vore som att häda.
/Mauritz

Mikael Styrman sa...

Det där får Du gärna utveckla lite, så att jag kan hänga med...