söndag 1 februari 2015

Minister Bucht: Möter vi legala hinder kringgår vi dem

.

(Uppdaterad 1/2-15, kl 22:22)

Norrbottens-media berättar om att planerna på att förvandla det en gång till lyxhotell, gourmetkrog och spa uppförda Cape East i Haparanda till flyktingförläggning har stött på problem.

Ett antal grannar har skrivit till kommunstyrelsen och begärt att verksamhetens laglighet prövas mot bakgrund av att den strider mot gällande detaljplan. ”I detaljplanen anges att målet är att främja utveckling av området som ett friluftsområde med bland annat hotell, restaurang och spa”, skriver Norrbottens-Kuriren.

Det var numera landsbygdsministern Sven-Erik Bucht och numera regeringens gruvsamordnare Kristina Lugnet, tidigare Tillväxtverkets fest- och konferensankare, som startade den utveckling som ledde till att Ingvar Kamprad och IKEA slog ut den lokala handeln, förvandlade staden till en spökstad och ersatte den lokalt ägda handeln med utsocknes och utomlands ifrån kontrollerade kedjor. Bland många andra felinvesteringar som gjordes på grund av den Klondyke-stämning som piskades upp var Cape East. En trevlig och för lokala behov anpassad camping, Sundholmens Camping, avvecklades och fick ge plats för en betongkasern av gammal rysk eller östtysk modell. Och nu ska det väckas liv i den - om inte legala hinder föreligger.

Jag drar mig till minnes att Sven-Erik Bucht, som numera höjer(?) regeringens status med sin närvaro, när ”den nya tideräkningen” inleddes i Haparanda och han ville bygga kraftverk i den skyddade nationalälven - Torne älv - sade, och citerades när han sade:

"Möter vi (legala, min anm) hinder kringgår vi dem."

Det är väl ungefär det som Bucht och Co har ägnat sig åt även i fallen OBOL och Pajala-gruvan…

Det blir intressant att följa den fortsatta utvecklingen i Haparanda, särskilt som den numera är en fråga som bör tilldra sig regeringens intresse. Är Sven-Erik Buchts rättsuppfattning representativ för regeringens eller är han ett enstaka ruttet ägg i korgen? Vilken inverkan sådana brukar anses ha på de övriga, känner nog de flesta till.

Södertälje söndagen den 1 februari 2015
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: