onsdag 13 mars 2019

Dags för fotbollen att bära kostnaderna för sina huliganer


.

Vi har länge förundrat oss över hur mycket tid och pengar polismyndigheten lägger ned på att subventionera fotbollen och på att lalla med fotbollsklubbarnas huliganer, samtidigt som klubbarna inte gör några riktiga försök att ta itu med problemet. Huliganerna rankas högre i fotbollsvärlden än mera städade besökare. Det säger kanske något om hur mycket pengar de olika kategorierna bär till föreningarnas/bolagens kassor.

I dagens Göteborgs-Posten uttalar sig polischefen för Stor-Göteborg, Erik Nord, om problemet. Just nu kan jag inte läsa hela artikeln, men jag ser på ”puffen” att han föreslår att man ska avveckla ståplatsläktaren, bara ha numrerade sittplatser och personliga biljetter. Det är säkert ett steg i rätt riktning för att komma åt huliganerna som är likgiltiga inför vilken skada de orsakar andra människor inne på arenorna.

Kanske medför det även en viss uppstädning utanför arenorna om de som ska till, eller redan varit på, fotbollsevenemang och gör våldsdåd i anknytning till det identifieras på arenorna.

Polisen är överansträngd sedan tidigare. Högarna av ouppklarade brott växer okontrollerat. Stora nischer med enorma summor i omlopp, som exempelvis datorkapningar och utpressning i samband med det kan polisen inte ens stava till. Det kanske inte ens är egna högar ännu. Inte ens tidigare angelägen politisk förföljelse av dissidenter orkar polisen och åklagarna med som förut. Det finns många angelägna uppgifter som pockar på polisens uppmärksamhet och där deras insatser behövs bättre. Om polisen vill se på fotboll kan de ju gå dit på sin fritid, gärna med sina barn, och lösa en egen biljett.

Falun onsdagen den 13 mars 2019
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: