söndag 10 mars 2019

Finländsk Följa John-mentalitet


.
I Sverige brukar vi, halvt om halvt på skoj, säga att allt som händer i USA, det händer i Sverige också, men 10-20 år senare.

I Tornedalen, inte minst på finska sidan, brukar vi lägga till att allt som sker i Sverige, det sker så småningom även i Finland - men inte förrän man kunnat konstatera att det inte fungerade i Sverige heller.

Det kan man gärna ha i åtanke när man följer turerna kring den finska regeringskrisen. Statsminister Juha Sipilä och hans regering har avgått - en månad före valet - föranlett av att man efter 14 års utredande inte lyckats komma till avslut i en omfattande och komplex ändring av bland annat huvudmannaskapet för sjukvården, som i Finland är kommunal. Det förslag som man inte kommit i mål med skulle innebära att 18 st landsting inrättas, enligt svensk modell, med syfte att bli huvudmän för sjukvården.

För en svensk ter det sig utomordentligt märkligt att man lyckas avgå på grund av en sådan fråga.

Den som har minsta lilla insikt vet vilka stora problem vi har med svensk skola, vård, polis, rättsväsende med mera, samt den allestädes närvarande korruptionen, de importerade motsättningarna från Mellanöstern, den okontrollerade knarkhandeln, gatukriget, kvinnofridsproblemen, den statsbidragsfinansierade islamska fundamentalismen och inte minst hur snabbt situationen förvärras. Vid en jämförelse med Sverige fungerar allt detta utomordentligt väl i Finland. Ändå fäller man där regeringen för att man inte kunnat enas om att gå i Sveriges fotspår mot undergången. Jag menar, vilken planet har de här finska politikerna befunnit sig på de senaste tio åren, för att inte inse det absurda i deras beteende?

Måtte nu dessa finska politiker ta sig samman och sluta med sitt destruktiva följande i de svenska fotspåren. Vart ska vi annars ta vägen när våra dåraktiga politiker snart gjort det här landet omöjligt att bo i?

Falun söndagen den 10 mars 2019
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: