lördag 2 mars 2019

Finansinspektionen och amerikanerna


.
Det är väl inte någon större överraskning för en människa som följer samhällsutvecklingen att inte våra egna skurkar i Finansinspektionen och Ekobrottsmyndigheten intresserar sig för Swedbanks banksters mångmiljardtvätt av stöldgods åt maffian. Desto intressantare är det då att Amerikanska Ambassaden vill ha en ”briefing” av Finansinspektionen.

Det är lätt att förstå den ångest Finansinspektionens tjänstemän ger uttryck för inför den amerikanska inbjudan. Eller ska vi säga kallelsen? Om man är van vid att vara skyddad av de andra svenska gangstrarna kan det nog trycka på ordentligt mot sitsen av denna förändring av spelplanen.

Ingen, varken på Swedbank, Finansinspektionen eller Ekobrottsmyndigheten har något som helst att frukta av vår korrumperade svenska förvaltning och vårt lika korrumperade rättsväsende. Det är säkert ingen överdrift att säga, att det är lika osannolikt att någon i dessa maffiakontrollerade organisationer skulle ställas till svars, som det var att Panamas nästan lika korrumperade rättsväsende skulle ha ställt Panamas diktator Manuel Noriega till svars, när det begav sig.

I Panama, liksom i Sverige, lydde rättsväsendet politiken - utan hänsyn till vare sig lagens bokstav eller dess intentioner. Valfusk var även där den gängse metoden för att fastställa att Panamas befolkning valt Noriega. Men den minnesgoda läsaren vet hur det gick för Noriega. 

USA invaderade Panama den 20 december 1989. Noriega greps och fördes till USA där han ställdes inför rätta och dömdes till 40 års fängelse. Han avtjänade 17 år innan släpptes för gott uppförande 2007. Han utlämnades till Frankrike 2010, där han dömdes för penningtvätt. Hans tillgångar i Frankrike konfiskerades. Sedan satt han 7 år i fängelse i Frankrike innan han utlämnades till Panama för att åtalas för brott mot mänskliga rättigheterna under sin tid som diktator i Panama. Han satt i fängelse i Panama fram till sin död något år senare.

Givet den moderna historien i fall som Noriegas, som i vart fall är besläktade med Swedbanks, Finansinspektionens och Ekobrottsmyndighetens samarbete med den ryska maffian, är det naturligtvis inte någon idealisk situation för Finansinspektionens ledning att bli uppkallad till den amerikanska ambassaden, för att där få frågan om hur man hanterat den svenska Gudfaderns hjälp till den ryska maffian, med att tvätta tiotals miljarder åt dem. Jag avundas inte dem som ska sitta där och tala om att ”vi ringde Bonnesen och hon sa att de inte ägnar sig åt sådant. Ingen kunde ju tro att det skulle komma svarta pengar från Ryssland”. Kommer en sådan bortförklaring att slå rot lika bra i den amerikanska myllan som i den svenska?

Ännu återstår att följa om amerikanerna kommer att undersöka vad Swedbank-, Folksam- och KF-chefen, den ”Röde Baronen” Anders Sundström ägnade sig åt i USA, när han, enligt egen utsago, ”av en händelse” råkade träffa sin kompis SCA-chefen Jan Johansson på en flygplats i USA och ”fick lift” hem med SCA:s bizjet.

Lika intressant är nog att följa om amerikanerna kommer att undersöka omständigheterna kring maffians plundring av Stora Enso:s aktieägare med över tio miljarder, genom den riggade svindelaffären som innebar att Stora Enso förvärvade vraket Consolidated Paper för ett fantasipris, mer än tio miljarder högre än det verkliga värdet. Den läsare som följer med händelseutvecklingen inser likheten mellan Stora Enso:s förvärv av Consolidated Paper och Vattenfalls förvärv av Nuon. De svenska och de finska rättsväsendena tittade på fötterna när Stora Enso plundrades och sedan under lång tid drevs vidare under konkursmässiga förhållanden. Så gjorde det svenska rättsväsendet med plundringen av Vattenfall också. Det kanske inte är så troligt att Finansinspektionen nu får frågor om Consolidated Paper, men om amerikanska SEC går vidare med sin undersökning och finner beröringspunkter mellan Swedbanks hantering av maffiamiljarder och den i USA ständigt aktuella frågan om otillbörlig påverkan på det amerikanska presidentvalet, kan det nog inte uteslutas att även svindlerierna kring Consolidated Paper kan hamna under lupp.

Under inga förhållanden kan det vara roligt att bli uppkallad på den Amerikanska Ambassaden medveten om att man har en sådan skamlig hantering av maffiabyk med sig i bagaget.

Falun lördagen den 2 mars 2019
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: