måndag 18 mars 2019

Terroristbekämpningen ”tiltar” rättsskipningen


.
Har Du spelat på flipperspel någon gång? Sådana som fanns på alla kaféer och liknande platser förr i tiden - före dataspelens tidevarv. En kula rullade genom portar och man skulle genom att manövrera två armar skjuta iväg kulan uppåt så att den hölls i spel så länge som möjligt. Men det gick att fuska. Om man försiktigt höjde benen i låga änden av spelet rullade kulan långsammare och kunde fastna i portarna och ge spelaren mängder med poäng och frispel. För att hindra hindra detta byggde tillverkarnas in ett lod som kortslöt, tiltade, spelet när lutningen ändrades. ”Tilt” kom att bli en symbol för något som inte fungerade eller hade bringats ur funktion. Vad har det det då med rättsskipningen och terroristbekämpningen att göra?

Vi har nyss kunnat följa en stor rättegång i Solna Tingsrätt vid vilken ett flertal män som anklagades för att ha förberett terrordåd frikändes. Men de släpptes aldrig. Säpo satte dem i förvar istället med motiveringen att Säpo har hemlig information som inte tingsrätten fått del av. Men hur är det möjligt att man driver en sådan jätteprocess i domstolen och så finns inte i och för sig tillgänglig information i domstolen? Ja men, då "tiltas" ju rättsskipningen.

Om det kan vara på det sättet, då är det fel antingen på anställningskriterierna när vi tillsätter domare eller dito när vi utser säkerhetspoliser. Något har ju slagit allvarligt slint när olika delar av rättsväsendet bekämpar varandra istället för att bekämpa terrorister. Vi kan ju inte ha en ordning som innebär att olika delar av rättsväsendet hemlighåller information för vandra och förvandlar processen i domstolarna till kostsamma men meningslösa charader. Då har hemlighetsnojan gått för långt.

Falun måndagen den 18 mars 2019
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: