fredag 22 mars 2019

Historiskt misstag - men av vem?


.
Media rapporterade under torsdagen om att Ebba Busch Thor uttalat att KD ska samtala med alla riksdagspartier - även Vänsterpartiet och SverigeDemokraterna.

Denna för oss vanliga människor så självklara sak har länge varit otänkbar för det makthungriga och mobbande patrasket i politiken vilka tagit sig rätten att vara förmyndare över folket ”från vilket all makt utgår”.

Annie Lööf och Jan Björklund kommenterade saken. De sade att det var ”ett historiskt misstag”. Och visst kommer det att visa sig att det var ett historiskt misstag av Centern och Liberalerna att sätta sig över väljarnas dom. Och på samma sätt kommer det att visa sig ha varit ett misstag att släppa fram Nationalsocialdemokraterna till makten - inte bara en gång - utan två. 

Nu sker det oundvikliga. Det som vi alla vetat att så småningom måste ske. När tillräckligt mycket förnuft äntligen infinner sig i den svenska politiken inser även politiker att de måste respektera väljarnas val. Att de egna väljarna inte alls väger tyngre i vågskålen än andra partiers väljare. Vilken situation hamnar då Annie Lööf och Jan Björklund i, vilka båda bundit väldigt mycket prestige i de översittar- och mobbarmetoder som har rått i politiken? Nu står de där med lång näsa och funderar över hur de kunde vara så korkade att de tog till sig sosseriets mobbarmetoder? Ingen av dem har ännu klivit fram och bett väljarna om ursäkt.

Vad finns det kvar för trovärdighet i två borgerliga partier, som gjort så och dessutom gjort det med stöd av mobbande sossars retorik? Inte mycket…

Både Centern och Liberalerna torde ligga bra till för att nu bli ordentligt akterseglade. De utgör både regeringsunderlag åt Nationalsocialdemokraterna, och vill samtidigt lura i väljarna att de utgör opposition. Nog måste det finnas en gräns för hur mycket fräckhet politiska skurkar kan tillåtas att få komma undan med. 

Liberalerna håller på och demonterar sitt parti, bit för bit. en anpassning till det nästan obefintliga väljarstödet. Jan Björklund verkar vilja ta med sig partiet ned i graven. Det är en gammal sanning att makt är en förgiftad kalk. Den måste erövras och man måste bli fråntagen den. Det är få förunnat att ha förstånd att kliva av i tid.

Det blir intressant att se hur Centern ska ta sig ur det hörn som de genom Annie Lööf så resolut målat in sig i. Den förbannade färgen tycks aldrig vilja torka…

Men inte bara Centern och Liberalerna har gjort historiska misstag. Vem minns inte Fredrik Reinfeldt’s ”öppna era hjärtan” i samband med att han öppnat alla slussar och släppte in och släppte lös många av de grova brottslingar som nu härjar på våra gator.

Vad annat än ett historiskt misstag kan man kalla det när karriärkåta moderater gick i sossarnas fälla och intrigerade bort Anna Kinberg Batra, för att hon hade förstått att det är ohållbart att inte tala med SverigeDemokraterna på så lösa boliner som sosseriets floskler om SverigeDemokraternas historia. Naturligtvis trodde de att det var självklart att Moderat-ledaren skulle bli statsminister. Så var det nog också. AKB skulle ha blivit statsminister om de opålitliga och karriärkåta packet i moderaterna hade låtit henne hållas. Nu blev det inte så eftersom moderaterna lät sig luras att ansluta sig till sosseriets retorik. Där kan man tala om att falla på eget grepp. Partiets image har inte precis förbättrats efter Caesarmordet på AKB och det fiasko som följt därefter och som resulterat i att man nu står där med lång näsa. Som om man sålt smöret och tappat pengarna.

Det mesta talar nog för att moderaternas nedmontering av det egna partiet kommer att fortsätta. Just nu vet ju inte desillusionerade moderater vad de ska ta sig till.

Moderaterna, Centern och Liberalerna har alla skitit i det blå skåpet och håller nu på att få sin rättmätiga belöning. Stefan Löfven och sosseriet kan skratta gott efter att lurat skjortan av de borgerliga clownerna. Bara en sak håller skrattet tillbaka. Kanske var sossarna översluga? Kanske kommer deras list farande tillbaka, som en bumerang? Det är inte mycket som behöver gå någon annans väg för att Löfven och kompani får ta sitt pick och pack och lämna Rosenbad. Många borgerliga riksdagsmän kan se sina piedestaler försvinna med den politik, eller snarare avsaknad av politik, som de hittills ägnat sig åt.

Vill vi ha Stefan Löfven så röstar vi ju på Stefan Löfven. Inte går vi omvägen via Annie Lööf, Jan Björklund eller Ulf Kristersson.

Falun fredagen den 22 mars 2019
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: