onsdag 26 februari 2020

Att sitta på två stolar…


…kan ha sina sidor.

Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen har avhållit en gemensam presskonferens vid vilken man tonat ned risken för Coronaspridning i Sverige. 


Vi har tidigare sett, till och med i fallet Corona, hur uppfattningen av risken för spridning ändras som från natt till dag, på daglig basis, beroende på vad som har hänt i omvärlden.

Det är nog inte brist på föreställningsförmåga som är problemet. Istället är det dubbla lojaliteterna att både skydda befolkningen och hålla igång affärerna som är problemet.

Tydligen resulterar det i budskapet att risken att vi ska drabbas av Corona kommer att vara näst intill obefintlig tills den är allmänt spridd i landet. Något mellanläge verkar inte finnas.

I andra länder har, med reservation för att vi inte kan veta hur bevakningen skötts, Corona synbarligen etablerats mer eller mindre över en natt.

Man skulle kunna förvänta sig att dessa erfarenheter resulterade i viss ödmjukhet i riskbedömningen.

Mot bakgrund av svårigheterna att hålla våra sjukhus fungerande utan Corona har jag väldigt svårt att ta till mig att ”vi har en väldigt bra beredskap”. Om det fungerar så här utan Corona - hur kommer sjukvården då att fungera, om eller när Corona etablerar sig i Sverige?

Åtminstone får då jag intrycket att fokus ligger på att hålla igång affärerna och att det resulterar i vilseledande och kanske till och med farliga råd till allmänheten.

Falun onsdag 26 februari 2020
Mikael Styrman

Inga kommentarer: