onsdag 26 februari 2020

Sveriges märkliga relation till USA


Sverige och/eller många svenskar hyser, eller ger åtminstone uttryck för, en mycket varm relation till USA. Säkert är det till stor del en effekt av den överlägsna propaganda-apparaten som från morgon till kväll, från vaggan till graven, matar oss med sagor, lögner och hyllningar som alltid framhäver USA:s förträfflighet och ringaktar alla eventuella motståndare till det amerikanska militärindustriella etablissemanget.

Människan har en starkt utvecklad överlevnadsmekanism som får oss att slicka uppåt och sparka nedåt. Den bidrar säkert också till vår USA-beundran. 
”If You can’t beat them - join them”, som de säger själva.


Antipoder

Det är en annan sak som gör det märkligt. Nämligen det att USA och Sverige är så olika på många punkter. Ofta varandras motsatser. Då infinner sig naturligtvis frågan: Varför gillar vi i så hög grad ett samhälle som ofta tycks göra precis tvärt emot hur vi själva har gjort saken?

Det här är ju en blog så det blir bara några enstaka exempel:


Häktningstider i Sverige

Sverige kritiseras internationellt för landets långa häktningstider. Det krävs väldigt lite för att bli häktad i Sverige. Det krävs väldigt mycket för att undgå häktning om väl en häktningsframställan ingivits. Sedan man blivit häktad finns det - lite tillspetsat - få vägar ut. De är egen död genom självmord, egen död på grund av ålderdomssvaghet eller erkännande framtvingat av att man inte orkar se livet rinna förbi inifrån ett häkte. Den lätthet med vilken man kan bli häktad och på så sätt levande begravd, har ingen motsvarighet i form av intensifierat utredningsarbete. Kanske beror de långa häktningstiderna på resursbrist eller på att polis och åklagare inte kan sitt jobb och att man därför får sitta häktad tills man inte orkar längre. Men häktningen är inte till för att begrava odömda människor levande, eller trötta ut dem så att de erkänner brott vare sig de begått dem eller ej. Den är till för att man under ett kort och intensivt utredningsskede inte ska kunna störa utredningen om det finns risk för det.


Borgen istället för häktning i USA

I USA är det tvärtom. Där verkar man bara undantagsvis sitta häktad. Man betalar borgen och försätts därefter på fri fot. Kan man inte få fram medel till borgensbeloppet finns tusentals företag vars affärsidé just är att tillhandahålla medel till borgen.


Prisjägare i USA

I vecka har SVT visat en dokumentär som bland annat gläntade till denna olikhet mot våra häktningsförhållanden. Men framför allt visade den på att i man i USA ännu har ett prisjägarsystem i drift, innebärande att den som söker efter en efterlyst person kan göra det mot en belöning och med stora befogenheter. Det trodde åtminstone jag att hade upphört med ”Vilda Västern” efter utbyggnad av rättsväsendet. Men icke sa Nicke. Det finns kvar och det verkar både effektivt och kostnadseffektivt, men har förstås vissa påtagliga fick önskvärda rättssäkerhetsproblem.


En närbesläktad verksamhet som tycks orsaka en svenska medial indignationsstorm är Trumps specialtrupper som letar efter människor som uppehåller sig otillåtet i USA. Mycket talar för att de kommer att uppträda både enögt och okänsligt i många fall. Men det är nog inte deras fel. Problemet är att amerikanerna utsett en egennyttig och hänsynslös, möjligen även okunnig president. Men det är inte Trumps fel att han är president. Det är den amerikanska befolkningens. Det är svårt att inte komma att tänka på devisen ”i de blindas rike är den enögde kung”. Återstår att se om specialtrupperna visar sig effektiva.


I Sverige obefintligt eftersök - belöning eller ej

I Sverige är det tvärtom. Här får bara staten utöva våldsmonopolet och gör det inte. Landet är fullt av människor som håller sig undan och endast tafatta försök görs i undantagsfall i syfte att återfinna någon sådan. Skulle man i något fall lyckas, resulterar det i fall som handlar om människor som otillåtet uppehåller sig landet, som regel med att man inte lyckas utvisa person i fråga utan släpper lös vederbörande igen efter en tid. I det här sammanhanget kan man likna det svenska rättssystemet vid en hund som tycker om att skällande jaga bilar. Om den någon gång får tag i en bil vet hunden inte vad den ska göra med den. Nästan enda risken en efterlyst person löper i Sverige är att råka bli stoppad och identifierad i en trafikkontroll eller i fyllan och villan råkar köra in genom entrén till en polisstation. Men då kvartstår ännu svårigheten med att lyckas bli framgångsrikt utvisad.


Självständiga respektive politiskt kontrollerade domstolar

Ett annat motsatsförhållande gäller våra domstolar. I USA tycks domstolarna och rättsväsendet ofta inta en mycket självständig ställning gentemot stat och politik - om du är amerikan. Är du inte amerikan har du inga eller nästa inga rättigheter. I Sverige kan du bli dömd i våra politiserade tings- och förvaltningsrätter - eller skvallerdomstolar om man så vill. Domstolens politiska lydnad är absolut och övervakas av juridiskt okunniga politruker i domstolen, tillsatta för att övervaka domarnas politiska lydnad. Ganska likt systemet i det ideologiska föregångslandet Sovjetunionen, i vilket varje beslutsfattare åtföljdes av en politisk kommissarie eller politruk, med uppgift att övervaka att tjänsten utövades i enlighet med med rådande politiska direktiv. Överklaga går knappt eftersom prövningstillstånd krävs och överinstanserna döljer sin politiska lydnad genom att inte ge prövningstillstånd i fall av vilka i förväg är uppenbart, eller det finns risk för, att en juridisk prövning riskerar att resultera i att domstolen måste avkunna en politiskt korrekt, men juridiskt felaktig dom. Undantaget är om du är utlänning. Då kan du ansöka och överklaga, hålla dig undan, söka på nytt och överklaga tills du dör av ålderdomssvaghet. Dessutom svarar skattebetalarna för dina rättegångs- och ombudskostnader.

Så, varför älskar vi USA som gör allt tvärtom mot hur vi skulle göra det - bortsett från att vi slickar uppåt och sparkar nedåt? Ja utom förstås i relationen till företagare där motsatsen gäller. I det sammanhanget gör vi tvärtom och har hela samhällsapparaten till vår hjälp. De är dessutom alla straffriförklarade och får göra vilka övergrepp de vill mot en småföretagare utan att riskera att ställas till svars.

Falun onsdag 26 februari 2020
Mikael Styrman

Inga kommentarer: