tisdag 4 februari 2020

Världssamfundet rustar mot Corona-viruset


Nu samlar sig världssamfundet för att möta spridningen av Corona-viruset. Vi vet väl inte ännu hur farligt det kommer att visa sig vara. Men ingen tycker väl att det är någon bra idé att vänta och se?

Något vaccin eller någon medicin verksam mot viruset finns inte. Men om det blir som tidigare kommer staten att ryckas på åtminstone hundratals miljoner för något i sammanhanget värdelöst vaccin som man på förhand vet att inte hjälper. Går det återigen som sist kommer det att göras nästan obligatoriskt med hjälp av propaganda som unga människor har svårt att genomskåda. Senast spred man sömnsjuka med bluffvaccinet, förstörde många unga människors liv, lurade dem och deras familjer på skadeståndet och lät banditerna komma undan ostraffade med bytet. Sannolikt har vi något liknande att vänta oss den här gången.

Tyvärr har det visat sig att det enda verksamma skyddet mot en pandemi är att utsättas för smittan och överleva. Den metoden har bara den nackdelen att vi inte vet i förväg vem som överlever och vem som dör.

Vi kanske kan finna ett vaccin mot Corona, kanske även mot nästa nya virus och så vidare. Men i det långa loppet vinner naturen och virusen och det är förmodligen det bästa som kan hända mänskligheten. Människan dör, eller glesas ut, men mänskligheten kan överleva - om inte människan - som omotiverat ser sig som skapelsens krona - har ödelagt planeten dessförinnan.

Falun tisdagen den 4 februari 2020
Mikael Styrman

Inga kommentarer: