lördag 22 februari 2020

Karantänen och Diamond Princess mm


Enligt Wikipedia har karantänen sitt ursprung i 1300-talets Dubrovnik där den infördes efter Digerdöden. Uttrycket har kommit via franskans quarantaine från det italienska uttrycket quarantena vilket betyder ”fyrtiodagarsperiod”. I Venedig krävdes att fartyg som anlände från främmande hamnar skulle ligga på redden i fyrtio dagar innan de släpptes in i hamnen, för att bevisa att de inte hade med sig pest eller någon annan smittosam sjukdom.

Ungefär så har det fungerat med kryssningsfartyget Diamond Princess i Yokohamas hamn - men inte riktigt. En skillnad mot forna tiders karantän har varit att fartyget inte tvingades ligga på redden och istället fick komma in till kaj. Efter hand som människor konstaterades vara smittade fördes de i land för vård.

Fartyget har visat sig fungera som en utomordentlig smittspridare. Man kommer inte undan från en smittosam sjukdom på ett kryssningsfartyg, så alla ombord var antingen redan smittade eller på god väg att bli smittade. Karantänen höll inte heller i sig mer än cirka tre veckor innan olika länder började hämta hem sina medborgare. Det är ännu oklart vad dessa och andra avvikelser från traditionell karantän eventuellt kommer att resultera i. Men man kan ju ha sina aningar. En trolig följd av hur karantänen har hanterats i fallet Diamond Princess, som dock ännu inte är bevisad, kan förväntas vara att karantänen kommer att visa sig inte ha varit effektiv.

I Kina bygger man nu 19 nya snabbsjukhus i Wuhan. Corona-viruset sprider sig även i Italien och Iran. I Norditalienska Lombardiet har myndigheterna stängt en rad skolor, allmänna byggnader och restauranger. Uppgifter tyder på att den som själv är immun kan sprida viruset till andra och har gjort så i flera fall. Det säger mycket om vilka svårigheter WHO och smittskyddsmyndigheterna står inför när de ska försöka begränsa smittan.

Aftonbladet hade för en dryg vecka sedan en artikel i vilken man skrev om hur Corona-viruset kunde förväntas sprida sig. I artikeln fanns en intressant grafik som jämförde Corona med andra vanliga eller kända virussjukdomar. Om uppgifterna stämmer är viruset både mer smittsamt och i högre grad dödligt bland de smittade än Spanska Sjukan var.

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus varnar för att ”fönstret” som vi har för att hindra smittspridningen är på väg att stängas. Det är naturligtvis rimligt att uttrycka sig så, men förmodligen är nog fönstret redan stängt.

Alla medicinska framsteg till trots står dagens samhälle betydligt sämre rustat än gårdagens samhälle i fråga om möjligheter att begränsa smittspridning. Gårdagens samhälle hade betydligt glesare befolkning och mycket färre kontakter mellan länderna och det utbyte som skedde tog mycket längre tid, ofta veckor och månader. Idag har vi bara som exempel tusentals dagliga flygförbindelser, med miljontals passagerare, som på några timmar kan föra smittan vidare. Smittan, i det här fallet, har en inkubationstid som man inte verkar vara alldeles klar över, men uppskattar till 2-14 dagar.

Att begränsa smittan, samtidigt som man håller igång affärerna som vanligt, låter sig nog inte göras. För jorden, mänskligheten och andra livsformer skadar det nog inte om mänsklighetens numerär begränsas något. Mänskligheten är inte kapabel att göra det själv så naturen gör det åt oss. Det myntet har naturligtvis två sidor. Det är bra att mänskligheten decimeras - det är inte lika att vi inte vet till vilken grupp vi själva och våra anförvanter kommer att visa sig höra.

Falun lördag 22 februari 2020
Mikael Styrman

Inga kommentarer: