torsdag 6 februari 2020

Bara amerikaner på TV:s nyhetsredaktioner?


För tre år sedan var det presidentval i USA. Sedan dess har nyheterna dominerats av vad den nya presidentens tydligen okontrollerbara impulser ställt till med. Nästa år är det presidentval i USA igen. Nu ökas rapporteringen med information alla möjliga småbyar röstar eller inte röster i primärvalen som ändå egentligen är ganska onödiga eftersom makteliten satt rösträkningen ur spel. Proceduren behålls bara som ett demokratiskt alibi, ett sätt att lura i de mest lättlurade amerikanerna att de lever i en fungerande demokrati.

TV:s nyheter, både SVT och TV4 handlar nästan bara om det amerikanska valet eller frågor runt det. Sändning efter sändning, dag efter dag, vecka efter vecka, år efter år pågår ”sportreferaten” från det amerikanska valet. Då och då avbrutet av något som Zlatan har gjort eller inte gjort. Bara en mindre del av amerikanernas ca 300 miljoner människor engagerar sig i valet. Men i Sverige pågår det utan uppehåll. Mycket lite uppmärksamhet blir kvar till världens övriga  9.700 miljoner människor att dela på. Händer det verkligen ingenting i resten av världen som man kunde rapportera om?

Vi brukar anklaga amerikanerna för att vara fördummade, att inte veta någonting om vad som händer i resten av världen osv. Men nu är det på väg att bli sju resor värre i Sverige för svenska TV-journalister och redaktörer verkar bara ha ögon och öron för USA:s inrikes förhållanden.

Varför är det så här? Måste man vara amerikan för att få bestämma innehållet i TV-nyheterna? Handlar det helt enkelt om enfaldiga människors blinda dyrkan av makten?

Falun torsdagen den 6 februari 2020
Mikael Styrman

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej USA är ingen Demokrati längre "Folkets makt" Det är en Moneykrati "Penningens makt" Den som har pengar har rätt även om den har fel! och Den son inga pengar har. har fel även om den har rätt"