fredag 7 februari 2020

Galtarna återfunna




De tunga bepansrade fordon ”Galtarna” som försvann från ett militärt skyddsobjekt i Enköping ”någon gång mellan tisdag och onsdag” är nu återfunna. Kanske betyder det att även militären nu förlorat sin oskuld?

På 1980-talet - om jag inte minns helt fel - gjorde nysvenskar från Balkan så mycket inbrott i militära vapenkasuner, vilka var en central del i Sveriges mobiliseringsberedskap, att man blev tvungna att dra in vapenförvaringen till regementena och slänga mobiliseringsplanerna i papperskorgen. Samtidigt plundrades svenska polisstationer på sina vapen vilket fick till följd att polisen och lagstiftaren skärpte kraven på jägarnas vapenhantering som inte hade något alls med statens slarviga vapenhantering att göra. Vi fick se fenomen som ”Militärligan” härja i landet.

Man kan i sammanhanget ”någon gång mellan tisdag och onsdag” fundera över hur det var ställt med säkerheten? Militären har inte velat kommentera saken. Kanske törs man gissa att det var ungefär som vanligt? Nycklarna förvarades i så fall i fordonsverkstadens nyckelskåp, skyddad av en takskjutport från Gerdmans.

Den ena galten hittades vid ett äldreboende i Västerås efter att detektiven allmänheten ingripit. Den andra har hittats i Möklinta nära Sala men i fråga om den har inget sagts om vem som hittat den. Men man måste väl misstänka detektiven allmänheten igen?

Att de har kommit till rätta är väl både bra och dåligt. På den goda sidan finns att om de planerats att användas till något grövre våldsdåd, i vilket sammanhang de hade varit svåra att stoppa med polisens jämförelsevis lätta beväpning, så blir det inte av - den här gången.

På den dåliga sidan finns väl att vi kanske inte får vår nyfikenhet stillad. Skulle de ha använts i Sverige och i så fall till vad? Eller var avsikten att exportera dem till någon lämplig organisation utomlands, typ Kalifatet eller liknande? Det skulle i så fall förmodligen ha skett helt problemfritt efter vad centerkvinnan Karin Starrin gjorde med Tullverket i början av 2000-talet. Tänk så många med stöldgods fullastade transporter som man sett rulla österut över Torne Älv genom åren. Och ingen har gjort något åt saken. Nu har det pågått åtminstone 15 år, förmodligen mycket mer. Men nu pratar man åtminstone om saken, men det tycks inte resultera i mycket verkstad.

Nu väntar vi på besked om fem saker:

1.
Vad blir det som stjäls nästa gång från nyckelskåpet bakom garageporten? Stridsvagnsnycklar?

2.
Vad händer med Tullen om ett par stridsvagnar rullar över gränsen helt obehindrade någon natt?

3.
Vad händer med regeringen om de inte rullar över gränsen utan istället far någon annanstans?

4.
Kommer rapparen från Stockholms södra förorter även då att säga att ”staten är starkare”?

5.
Kommer polisen och regeringen nu som vanligt att skärpa kraven på jägarna - och denna gång reglera var de parkerar sin pick-up och var de förvarar nyckeln till den?

Våra styrande har ju en förmåga att lägga mycket kraft på betydelselösa saker och samtidigt vara helt oförmögna att hantera verkliga hot och missförhållanden. 

Falun fredagen den 7 februari 2020
Mikael Styrman

Inga kommentarer: