torsdag 6 februari 2020

Pajaserierna i Iowa knappast något misstag




Den cirkus som nu ännu utspelar sig under de demokratiska primärvalen är troligen inte följden av varje sig misstag eller inkompetens.

De är istället orsakade av partistrategernas, eller partipsykopaternas, avsiktliga inblandning. Vilken term som stämmer bättre beror nog på vad man själv vet eller tycker om vad de ägnar sig åt.

Det finns knappast ett val i USA som inte är kantat av fiffel. Det finns ju inte ens i Sverige, som åtminstone förr var mycket hederligare än USA. Ta bara senaste riksdagsvalet exempelvis, vid vilket fifflarna stängde valmyndighetens dator för att mer eller mindre i panik kunna rädda S och C:s siffror.

Att partistrategerna nu saboterade primärvalen i Iowa beror nog till stor del på att man vill blockera främst Bernie Sanders som man fruktar att är för gammal och framför allt för mycket vänster, för att kunna besegra Trump. De hittills presenterade, sannolikt fejkade resultaten gynnar Pete Buttigieg. Jag känner inte till honom alls och har ingen uppfattning om varför just han gynnas i den fifflande miljön, men jag kan föreställa mig att det är en följdeffekt av de argument som används för att mygla undan Bernie Sanders. Hög ålder är ett av argumenten och sedan man väl tagit argumentet till sitt hjärta är det lätt hänt att det även smittar övriga kandidater vilka alla har uppnått rejält mogen ålder - med undantag för just Pete Buttigieg.

Kanske ser man framför sig ett nytt Kennedy-val, med en ung och fräsch  Pete Buttigieg mot en åldrad och korrupt Trump?

Det är som sagt inte första gången det fuskas i amerikanska val i allmänhet och inte heller i demokraternas primärval.


Oliver Stone har i sin dokumentärserie, ”The Untold History of The United States”, på ett lättillgängligt sätt beskrivit hur Franklin D Roosevelt’s vicepresidentkandidat Henry A Wallace myglades bort på demokraternas konvent i juli 1944, just för att han bedömdes som för liberal, och ersattes av den föga briljante Harry S Truman, som psykopaterna - högerhökarna - visste att de kunde kontrollera. Det är något av en ödets ironi att Henry A Wallace var jordbrukare från Orient i just nu aktuella Iowa.

Vill man sedan slutligen förlora alla sina illusioner om hur räkningen av rösterna i själva presidentvalet går till rekommenderar jag varmt att man tittar på ”Last Week Tonight With John Oliver” (Säsong 6, Episode 28). Det finns att se på HBO. Efter att man sett det är det svårt att uppfatta det amerikanska presidentvalet - åtminstone rösträkningen - som något annat än lyteskomik. Det är satirprogram som samtidigt är både mycket underhållande och skrämmande.

Falun torsdagen den 6 februari 2020
Mikael Styrman

Inga kommentarer: