torsdag 6 februari 2020

Den enes bröd den andres död


Corona-viruset slår till. Flera näringsgrenar tvärbromsar. Resor avbokas, hotell avbokas, tåg- och flyglinjer läggs ned i avsaknad på passagerare. På sikt kommer mycket industriproduktion också att stanna om Coronavirusets spridning fortsätter. På orter som brukar ha mycket besökare har redan handel och konsumtion saktat in. Blir det här långvarigt kommer många att gå på knäna innan det är färdigt. 

Kinesiska myndigheter gör vad de kan för att bromsa smittspridningen. Att isolera smittan är centralt. Det är i det ljuset de lite löjliga nyhetsinslagen med människor i vita dräkter som går runt och sprutar decinfektionsmedel ska ses. Åtminstone får det antas att det är decinfektionsmedel. Men vatten skulle vara lika verksamt. Det vill säga helt overksamt. Det handlar ju nämligen bara om två saker. Visa att regeringen gör något åt saken och skrämma befolkningen att ta saken på allvar och hålla sig hemma.

Men alla branscher kommer inte att förlora. Blir det som förra gången det begav sig kommer läkemedelsindustrin och deras beställare att rulla hatt, vare sig deras vaccin visar sig verksamma eller ej. Förra gången var det helt overksamt, men mutkolvarna i Sverige köpte in värdelöst vaccin som skulle räckt för halva Europa och startade en våldsam kampanj för att alla skulle vaccinera sig. Följden blev hundratals barn vars liv förstördes för att ”vaccinet” som alla visste att var overksamt gav dem narkolepsi. Ingen av psykopaterna blev vare sig utredda, åtalade eller straffade, ännu mindre berövade mutorna.

Dr Mengele-verksamheten vädrar morgonluft. Karolinska tar täten och ska rädda världen från det hot som expertisen mellan skål och vägg betraktar som kraftigt överdrivet. Men det är inte nödvändigtvis detsamma som att säga det högt. Att komma mellan maktapparatens psykopater och deras byte är inte ofarligt. I Sverige kanske man inte blir mördad, men man blir förföljd, man blir fredlös och får sitt liv förstört. Så går det för alla systemkritiker i Sverige. Vi får se vad man åstadkommer den här gången. Förra gången blev det som sagt narkolepsi.

Sedan finns ju alltid möjligheten att Corona-viruset visar sig bli en allvarlig pandemi och då kommer många saker i annat läge. En sådan sak är att det förmodligen blir tydligt om ett eventuellt vaccin fungerar i något annat avseende än att fylla politrukernas plånböcker.

Falun torsdagen den 6 februari 2020
Mikael Styrman

Inga kommentarer: