tisdag 4 februari 2020

Svårt med sakliga råd om Corona-viruset


Härom dagen uttryckte smittsskyddsläkaren Tegnell självsäkert i TV att det inte fanns minsta risk för en Corona-epidemi i Sverige.

Det är mycket svårt att ta ett sådant råd på allvar. Det finns många saker en läkare kan uttrycka som vi vanliga dödliga inte har en aning om. Men just när det handlar om nya virus, vars egenskaper uppenbarligen ingen har någon klar uppfattning om, finns inte riktigt samma professionella övertag. Alla kan följa hur det utvecklar sig i media och även dra egna slutsatser i ämnet.

Går det att ta ett sådant uttalande på allvar i ett land som inte har någon som helst kontroll över vilka som kommer in över landets gränser eller varifrån de kommer? I ett land där människor som hela sitt liv arbetat och dragit in till den gemensamma välfärden ändå dör i sjukvårdsköer utan behandling, samtidigt resurserna används så att lyxoperationer utförs på människor som nyligen anlänt och som aldrig har bidragit med en enda krona, inte en enda arbetsdag? I ett land som inte låser in grova brottslingar i ung ålder utan hellre lägger nästan obegripliga resurser på att reparera dem när de senast varit ute och mördat och det slog fel?

- Naturligtvis kan man inte ta det på allvar - det är bara munväder i syfte att lugna människor genom att föra dem bakom ljuset.


Igår hade han lämpligt nog modererat sitt förhållningssätt något.

Nu pressar journalisterna smittskyddsläkarna på besked i TV. Det är inte så lätt att vara i deras situation nu. Intressena är motstridiga. En del vill höra att det är säkert att åka till Thailand under sportlovet. Andra vill att det ska avrådas från det så att de får igen sina pengar. Åter andra vill bara lägga sitt beslut gällande den egna och familjens säkerhet i någon annans händer. Smittskyddsläkarna har tryck på sig att hålla hjulen snurrande och inte ställa till med en katastrof för researrangörerna samtidigt som de inte får lämna farliga råd till allmänheten och hela tiden finns det begränsat med insikter om vad viruset egentligen kan ställa till med.

Falun tisdagen den 4 februari 2020
Mikael Styrman

Inga kommentarer: