lördag 8 februari 2020

Oseriöst av Aftonbladet om ”Domedagsglaciären”




Klimatfrågan är mycket allvarlig. Fast egentligen är frågan överbefolkningen, för det är egentligen det saken handlar om: En mänsklighet som är oförmögen att anpassa sig till att det bara finns ett jordklot och ett ekologiskt system. Eller som man skulle utryckt det förr: oförmågan att rätta munnen efter matsäcken.

Våra dåraktiga politiker sitter ännu kvar i 1950-1960-talens befängda tillväxttänk, som om Jordens resurser vore oändliga.

Men vare sig det riktiga problemet (överbefolkningen) eller det synliga symptomet (klimatuppvärmingen) är förtjänt av oseriösa överdrifter i media. Problemet är nog allvarligt utan överdrifter. Oseriös journalistik kan skymma problemet och motverka en lösning - om det finns någon.

Idag skriver Aftonbladet om ”Domedagsglaciären” på Antarktis, som enligt tidningen ska smälta snabbt nu och höja havsnivån med 3 m. Men tidningens egna uppgifter innebär att glaciären - om den smälter - kan höja havsnivån med 20-30 cm. Det är allvarligt i sig för väldigt många människor. Varför då sådana ruskiga överdrifter? Det är ju lätt att kontrollräkna och så bråttom kan det inte vara att skriva om en sådan sak att man inte hinner göra en fem minuters kontrollräkning.

Glaciären är stor som halva Sverige och ”flera hundra meter” djup skriver Aftonbladet. Sverige är inte så stort här i världen, men Aftonbladet tillmäter Sverige mycket stor betydelse. Den fantastiska uppskattningen av Sveriges yta speglar väl ungefär hur viktig den Svenska regeringen verkar uppleva sig i världspolitiken. Om glaciären är stor som halva Sverige måste den vara ca 7.000 m djup för att höja havens nivå med 3 m. Egentligen nästan 8.000 m eftersom vatten expanderar när det fryser till is.

Behöver journalister och redaktörer skickas tillbaka till skolan för att lära sig räkna och att skriva svenska? Eller handlar det om en överdriven lust att sälja tidningar och annonser? I vilket fall som helst tror jag inte metoden är ofarlig för tidningen. Det är lätt att komma att tänka på sagan om pojken som vaktade får och som ropade ”vargen kommer” så många gånger att när vargen till slut kom tog ingen honom på allvar. Det är nog ganska lätt att hamna i det facket, men det är svårt att ta sig ur det. Man vet att man är där, när till slut ingen läser och ingen annonserar - oavsett hur fantastiska historier man berättar om - och oavsett hur politiskt korrekt budskapet är.



Falun lördagen den 8 februari 2020
Mikael Styrman

2 kommentarer:

Anonym sa...

Klimatskojet tar sig an nya svindlande lögner ivrigt påhejade av politiker som vill höja skatter på energi! Det som förvånar är att Mikael Styrman inte genomskådat klimatbluffen eftersom den är så uppenbar. Överbefolkningen är det stora problemet och därefter islam och USA.

Benny

Mikael Styrman sa...

Benny, jag började skriva ett kort svar till Dig, men det var svårt att hålla kort och det blev av, som jag tycker, så allmänt intresse ett det blev ett eget blogginlägg. se inlägget ”Människan och Framtiden”.