tisdag 18 januari 2022

Drönare eller ubåtar?

.

Drönarrapporterna från kärnkraftverken kommer nu tätare än analyserna av ryska krigsförberedelser i tidningarna. Till och med intensivare än ubåtsrapporterna en gång i tiden, när den febern hemsökte landet.


Jag minns en gång när vi kom hem från krogen hur militären i Sundsvall hade haft en, som man trodde, ubåtsindikation och utlyste presskonferens mitt i natten. Vi väntade i timtal. Om man utlyser presskonferens och direktsändningar mitt i natten då har man ju tagit eller sänkt en ubåt, trodde vi. Men det visade sig att de inte hade någonting alls att komma med. Den högste ansvarige krutuppfinnaren i området berättade att de genast efter händelsen drog slutsatsen att det nu gällde att gå ut snabbt med information - mitt i natten… och så fanns det ingen information alls att lämna.  


Carl Bildt formligen terroriserade Olof Palme för eftergivenhet mot ryssarna. Det var ju uppenbart att det var ryssarna som utforskade svenska vatten menade han. Miljonerna rullade. TV direktsände när militärens Vertol-helikoptrar stod och hovrade med sina hydrofoner nedhängande i vattnet. Det var världens tråkigaste direktsändningar. Lika tråkigt som att sitta och titta på när målarfärg torkar. Efter hand fick militären dyrare och dyrare leksaker. Så småningom visade det sig att det var sill militären lyssnade på. Utom en gång, i Töre-fjärden. Då stängde man troligen in en ubåt med nät. Folk som var med berättade att de beordrades att öppna näten för en tid. Då förstod man ju att det inte alls var ryssarna utan Nato vars ansikte behövde räddas - och så svenskarnas eget ansikte förstås, så ubåten fick smita. En Natoubåt! Det var ju genant. Man ides ju inte säga att man kom från Sverige. Folk började skratta. Så Nato hjälpte Carl Bildt med rysshatet och hysterin - som vanligt.


Det hjälpte en att förstå varför Sverige inte hade varit i krig sedan 1809. Det var av rent humanitära skäl. För att inte fienden skulle skratta ihjäl sig. Det kan inte vara någon önskedöd för en krigare att skratta ihjäl sig. Det är ju för fan kränkande. Det måste ju strida mot militärens hederskodex att lura fienden att skratta ihjäl sig.


Nu är man igång igen. Den här gången är det drönare - överallt - samtidigt. Vid alla kärnkraftverk. Inte är det då något professionellt hantverk. Snarare är det lymmelvarning över fenomenet. Men det kan förstås vara vad som helst - utom fiender. Är de så klantiga är det ju bara att låta dem hållas. De kan i så fall inte vara annat än ofarliga. Det kan vara lymlar som retas, krigshetsare som försöker vara nyttiga, överambitiösa miljöpartister som upptäckt att det ännu finns elström i landet trots deras tid i regeringen, sossar som vill rikta bort uppmärksamheten från Magdalenas människohandel eller varför inte knarkkurirer som smugglar knark - några små pillerburkar åt gången. Vad vet man? Den sista idioten är ju inte född ännu.


Tidningarna skrämmer upp allmänheten och polisen får avdela resurser till detta från de hundratals mordutredningar som inte rör sig ur fläcken. För några år sedan sköts det några nysvenskar per år. Nu skjuts det snart flera per dag. Det börjar bli så många döda bland knarklangarna som har regeringsskydd att det snart syns i opinionsundersökningarna i form av vikande stöd för socialdemokraterna. Nu överdriver jag - tror ni - men det gör jag inte. Mördarna och knarklangarna börjar vara så många och socialdemokraternas väljare så få, att det syns. Det är bara när de får räkna rösterna själva som de blir många. Och så tycks det ju vara så med opinionsundersökningarna också. Den som betalar mest får de största framgångarna. Som det ska vara i ett riktigt socialistiskt land. I dem får alltid riktig affärsverksamhet vika för genvägar som maktmissbruk, mutor och korruption.


Vi får fortsätta med att räkna drönare - om det nu är drönare? Det kan lika gärna vara ubåtar när hysterin väl kopplar sitt grep, eller varför inte flygande tefat? I så fall är det bara en tidsfråga innan de svenska propagandaorganen skriver att de är avundsjuka på oss för våra kärnkraftverk. Eller kanske är det svartstäderskor från yttre rymden som planerar anfall eller söker efter någon pamp som vill betala svältlöner? Det verkar ju inte finnas någon gräns för vilka dumheter propagandaorganen kan haspla ur sig för att smeka makten.


Falun tisdagen den 18 januari 2022

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: