fredag 21 januari 2022

Omvänd Kuba-kris i Ukraina

 .

Den ”kris” vi bevittnar nu gällande Ukraina, Ryssland och USA är i vanlig ordning svårtolkad. Vi vet från tidigare liknande kraftmätningar att vi inte serveras sanningen i våra media. Den kommer istället sipprande i små doser 50-60 år senare. Tills vidare får vi hålla tillgodo med på sin höjd halva sanningen, serverad genom amerikanska glasögon.


Mycket talar dock för att vi bevittnar något av en omvänd Kubakris. Den gången gjorde halvgalna amerikanska militärer ett seriöst försök att starta ett tredje världskrig. Bakgrunden var att USA flyttade allt mer kärnvapen-missiler allt närmare Sovjetunionen. Nikita Chrustjov svarade med samma mynt och började installera sovjetiska missiler på Kuba. Amerikanska militärer av Curtis Le May-typen gjorde vad de kunde för att pressa John F Kennedy att störta mänskligheten in i ett kärnvapenkrig. Men Kennedy var tack och lov klok nog att först inleda en flottblockad som hindrade installation av ytterligare missiler utan att vara allt för offensiv. Därefter förhandlade han fram en kompromiss som innebar att Sovjet drog bort sina missiler från Kuba medan USA drog bort sina missiler från Turkiet samt en del från Italien och Storbritannien. Tyvärr begrep inte Chrustjovs kollegor vilken framgång han hade uppnått - trots ett svagt utgångsläge - vilket ledde till att han kort därefter avsattes av gammelstalinisterna.


Det vi inte får veta nu är förmodligen att USA utnyttjat ukrainarnas strävan att slippa rysk överhöghet till att dra åt skruvstädet ytterligare om Rysslands hals. Vi har kunnat se hur Rysslands möjligheter att exportera gas via Ukraina kompliceras. USA har också gjort allt för att försvåra exporten via gasledningen i Östersjön. Det skulle förvåna mig om det inte i framtiden visar sig att USA:s militär även utnyttjat Ukrainas utsatta läge till att flytta fram positionerna på ett sätt som - oavsiktligt eller ej - utsätter Ukraina för risken att åter bli skådeplats för ett storkrig. Den här gången är det förmodligen Ryssland som har satt ned foten i backen, så som USA gjorde under Kubakrisen 1961.


Förmodligen blir slutresultat något som ser ut ungefär som remi. USA avstår från att gå in i eller beväpna Ukraina med offensiva vapen mot att Ryssland avstår från att invadera Ukraina. Så långt är det enkelt och gäller bara Ukraina. Sedan vill förmodligen Ryssland komma till rätta med USA:s ständigt pågående ekonomiska krig mot Ryssland, vilket bland annat tar sig uttryck som att Rysslands gasexport hela tiden försvåras av USA, utan att saken över huvud taget angår USA. Om en näringsidkare använde sådana metoder i USA är oddsen kraftigt för att han skulle skaka galler. När samma näringsidkare gör det mot Ryssland och gör det till en del av amerikansk utrikespolitik är det riskfritt - åtminstone än så länge. Jag skulle tro att det bland annat är frågor om denna ekonomiska krigföring som Ryssland nu vill ha svar på.


Falun fredagen den 21 januari 2022

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: