fredag 28 januari 2022

”Sveriges ekonomi är stark”

 .

Det trummade den statskontrollerade radion ut för en stund sedan. Redan det faktum att det behöver sägas i en tid då mycket står på näsan inger oro.


Åtminstone lappades ekonomin något härom dagen när pensionsspararna åter plundrades av regeringen.


Telia ”sålde” 49% av sina master till pensionsspararna, för fem och en halv miljard, tror jag det sades. Sådär brukar företag också göra. Det brukar kallas ”sale lease back” och går till så, att när man behöver få fram pengar, och inte kan eller vill låna, säljer man en del av inkråmet som man behöver i sin verksamhet billigt till någon. Sedan hyr man tillbaka det dyrt.


Det är varken första eller sista gången regeringen plundrar pensionsspararna. Frågan är om det är den enda snarlika affären som gjorts i dagarna eller om det finns fler? Börsen är fet och uppumpad efter att ekonomin dopats under lång tid. Det finns anledning att förmoda att regeringen haft bråttom, för att hinna innan börskurserna rasar.


Starkt förenklat kan man säga att regeringen plundrar pensionsspararna för att finansiera el-valfläsket som ska få regeringen omvald. Väljarna får själva betala för att bli lurade.


I det här fallet kan man förvänta sig att pensionsspararna köper masterna dyrt, men kommer att hyra ut dem billigt, eftersom regeringen i praktiken sitter på båda sidor om bordet.


Falun fredagen den 28 januari 2022

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: