onsdag 12 januari 2022

USA och Nato världens frälsare?

 .

Just nu stångar USA och Ryssland sina pannor blodiga i Bryssel. Det tycks handla om huruvida Ukraina och andra före detta sovjetstater ska ha rätt att gå med i Nato. Vid en ytlig betraktelse är det naturligtvis självklart. Men om tänker efter lite och funderar på vad det innebär är svaret inte lika självklart.


Medlemsskap i Nato innebär per automatik installation av USA:s missiler, och annan krigsmaterial, avsevärt närmare vitala delar av Ryssland. Det innebär naturligtvis också att risken för stora krig ökar exponentiellt. Vad som händer med länder som drabbas av USA:s insatser för frihetens och demokratins fromma har vi alla kunnat följa, inte minst de senaste decennierna. Det går alltid bra för USA, men det går alltid åt helvete för alla andra. I Libyen, Irak, Syrien och Afghanistan, för att nu bara nämna några, har statens institutioner slagits i spillror, länderna ödelagts, befolkningen terroriserats med drönare som godtyckligt mördat människor, stora delar av befolkningen fått sina hem och näringar utplånade och mördats eller drivits på flykten. En till synes ändlös anarki hemsöker nu länderna.


Det är lätt att förstå att ryssarna inte accepterar att de amerikanska terroristerna expanderar sin verksamhet ännu närmare Ryssland. Att acceptera det skulle sannolikt inom en inte allt för avlägsen framtid resultera i att Ryssland kan läggas till listan här ovan, innehållande i frihetens och demokratins namn ödelagda länder. Med säkerhet skulle berörda f d sovjetstater gå samma öde till mötes.


Om ryssarna går med på USA:s och deras hejdukars krav, då är ju ryssarna så dumma i huvudet att de har förverkat sin rätt att existera.


Den som vill ha lite perspektiv på den USA-kramande propagandan som vi konstant bombarderas med, dygnet runt, rekommenderas att titta på Peter Sellers klassiska film 


”Dr Strangelove eller: Hur jag slutade ängslas och lärde mig älska bomben”.


Själv tycker jag att det är tråkigt att Ukraina och en del andra f d sovjetstater befinner sig i en situation som gör att de inte själva tycks kunna bestämma om de ska gå med i Nato eller inte. Men de får försöka finna tröst i att om de hindras från att gå med i Nato ökar påtagligt chansen för att de slipper dö i den nära framtiden, i en dödfödd kamp för frihet och demokrati, en kamp som alltid ödelägger de länder som föräras den, en kamp som alltid bedrivs av USA och en kamp som aldrig bedrivs i USA.


Falun onsdagen den 12 januari 2022

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: