onsdag 12 januari 2022

Skuggstäderska ger turboeffekt och folket ”elmosor”

 .

Alla drabbas vi av den förda regeringspolitiken, eller kanske snarare av de mindre och större katastrofer som blir följden av regeringens övningar och sammantaget bildar den förda politiken. Jag tror ju inte att regeringen med vett och vilja skapar kaos. Det måste väl vara en följd av att regeringens väg är beströdd med osynliga gropar och stenar som bidrar till att göra färden vinglig? Kanske är det orsaken till att Stefan Löfvens favorituttryck kom att bli ”vi såg inte det komma”?



Det har börjat gå upp för folket vad den under senare år förda energipolitiken kommer att resultera i. I korthet kan det beskrivas så att folket blir fattigt och regeringen blir rik, det senare bland annat genom att högre elpriser ger mer momsintäkter för staten.

Det är ett gammalt välkänt härskartrick, ibland beskrivet i litteraturen, att när det börjar bli hotfullt för härskaren, med senare tiders vokabulär diktatorn, låta underhuggarna kasta ut pengar till folket från härskarens vagn för att distrahera folket. Metoden lär ha förekommit redan under antiken och är beskriven många gånger i litteraturen och på film.



I något så när modern tid var Haitis mångårige diktator Papa Doc (Francois Duvalier), med rätt eller orätt, känd för att ha för vana, att när han kände för det, låta kasta ut pengar till folket från sin stora amerikanare när han passerade.

Trängda av Magdalena Andersson skuggstäderske-skandal känner sig regeringen nu pressad att tillämpa den gamla diktatorsmetoden att strö lite av folkets pengar över dem - lite senkommen och godtycklig jultomteverksamhet. Men låt oss inte lura oss själva att tro att allmosorna, eller elmosorna är slumpmässigt utformade. De är istället resultatet av en analys av vilka väljargrupper som bör mutas. De som bor i lägenhet får inget av den digitala tidens härskarmutor. Papa Doc-pengarna är istället tydligt adresserade till den husägande medelklassen som bedöms vara den viktigaste väljargruppen att locka till sig.


Men, frågan kvarstår och förblir förmodligen obesvarad:


Hade valda delar av folket fått några ”elmosor” om inte Magdalena Anderssons utnyttjande av värnlösa papperslösa skuggstäderskor kommit i dagen? 


Falun onsdagen den 12 januari 2022

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: