tisdag 18 januari 2022

Fallet Maja2 - En uppgörelse i den undre världen?

 .

Det går att förstå varför det har blivit som det blivit i fallet Maja2. Ett skutt framåt tar förklaringen när man får veta att Magdalena Andersson har haft Skurk-Maja som mer eller mindre mentor i den tidiga karriären. Vi vet att det är viktigt med goda exempel för ungdomar och vet man att Skurk-Maja spelat den rollen för Magdalena Andersson är det inte så konstigt att det blivit som det blivit.




I den nära tiden innan svartstäderskan greps finns fler ledtrådar. Att Säpo inte reagerat på svartstäderskor - och förmodligen andra liknande saker, som inte heller tål dagens ljus, är inte konstigt. Att vara livvakt åt politiska pampar är ett glassigt och bekvämt högstatusuppdrag. Mycket bättre än att vara livvakt åt Lars Wilks. Det ger sig självt att det utvecklas en - ibland - osund lojalitet mellan livvakten och skyddsobjektet. Ibland utvecklas till och med livvakten till skyddsobjektets torped och skyddsobjektet till livvaktens beskyddare, som i fallet Skurk-Maja till exempel. Det är därför inte så konstigt att Säpo inte reagerar på maktelitens skumma affärer, som de senare ideligen bannar oss andra att inte ägna oss åt. Sedan är det naturligtvis en ödets nyck, att de lyckas ställa till det så att en riktig polis kommer till platsen och gör sitt jobb.


Vi bör fråga oss varför det gick så lång tid innan skandalen detonerade i media. Händelsen inträffade den 21 december men inte förrän 8 jan skriver Expressen om saken. Det är lång tid, även med hänsyn tagen till att jul och nyår finns inom den tidsrymd som förflutit. Även Aftonbladet skriver lite, men med inriktning mot statsministerns säkerhet och att hon ”glömt” att fråga om kollektivavtal i 14 år. Men städfirman behöver inte ha kollektivavtal, annat än i sossepampars retorik när de adresserar sina väljare. Däremot måste personalen ha uppehållstillstånd i landet och sossepamparna brukar vara mycket kategoriska på den punkten - åtminstone när det kommer till andra städerskor än deras egen.


Det intressanta är tidsutdräkten. Jag tolkar det så att någon internt inblandad i kamp om makten agerat. Kanske någon som kan förväntas få silkessnöret av Andersson och därför fick igång Expressen - och lite motvilligt även Aftonbladet. En sådan bakgrund räckte ju för att få Palme mördad och jämfört med det är det ju ganska överkomligt att tipsa media om statsministerns svarta städerskor utan uppehållstillstånd.


I det här fallet finns det ju en aspekt till att beakta. Är det så att statsministern, med sin bakgrund i Skatteverket, i realiteten fungerar som städfirmans beskyddare, och har gjort så i många år? Om de svartstädar åt statsministern och förmodligen en hel del andra politiska pampar, med personal utan uppehållstillstånd, står det ju nästan ristat med eldskrift att det politiserade Skatteverkets personal gör stora lovar runt kvarteren, för att slippa konfronteras vare sig med svartstäderskorna, deras arbetsgivare eller deras beställare. Det är ju kanske den allvarligaste aspekten på den här affären. Att det förhåller sig så kan man betrakta som klarlagt, åtminstone tills motsatsen har bevisats. Tiden har nämligen hittills visat att det här var en firma med en enda kund, en pamp, men bara en - hur sannolikt är det…? Borde det inte finnas fler?


Falun tisdagen den 18 januari 2022

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: