måndag 31 januari 2022

Elrabatten - osedvanligt inkompetent hanterat

 .

Elpriserna har skenat i Sverige, som en direkt konsekvens av regeringens energipolitik, som har varit både ansvarslös och inkompetent, på gränsen till rena galenskapen. Svenskarna har nyligen fått reda på att en del av dem ska få tillbaka en mindre del av de skenande kostnaderna. Orsaken är naturligtvis det nära förestående valet.


Att de som ställt till med eländet nu försöker agera människornas frälsare är inget ovanligt. Så brukar socialdemokratin göra när valet närmar sig och de brukar få medias hjälp att dupera folket. Men det man måste förundras över - som jag förundrar mig över, efter 25 år som elverkschef - är sättet som det ska gå till på.


Om man verkligen vill stöka till det, bortom allt förstånd, då ska man göra som regeringen gjort nu. Metoden de anvisat för att lämna tillbaka en del av stöldgodset är utomordentligt svårhanterad och kostsam att genomföra. Det ligger i korten att regeringens syfte har varit att skyffla över kostnaden för hanteringen på någon annan. Samtidigt har maktgalenskapen uppenbarligen förhindrat regeringen från att överlåta metodvalet till någon som kan något om hur det bör gå till, hur det brukar gå till, vad som är utprovat och som man vet att fungerar.


Det är ju hur enkelt som helst att sänka elskatten generellt och det har tillämpats många gånger genom åren. Den ”lösning” Regeringen beslutat om bär prägeln av att vara utformad av inget mindre än en komplett idiot! Det går också att förstå, att det kan finnas någon överbefordrad stackare i den politiska maktapparaten som inte kan något, men som ändå kan känna sig kallad att bestämma om saken. Men hur är det möjligt att ett sådant urbota dumt förslag rinner igenom beslutsprocessen, att det inte stoppas på vägen av någon som kan någonting, att inga klockor ringer? Finns det ingen på regeringskansliet som kan någonting längre? 


Falun måndagen den 31 januari 2022

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: