måndag 12 januari 2015

En kränkning mot, eller hyllning av, Voltaire?


.

Gårdagens pamp-marsch i Paris blev inte så lång. Men den blev åtminstone längre än Neil Armstrongs berömda första kliv på månen, om än inte mycket längre.

Säkert var platsen, Boulevard Voltaire vald med omsorg, av säkerhetsskäl, men säkert minst lika mycket för Voltaires symbolvärde. Men var det rättvist eller en kränkning mot Voltaire att låna hans namn, hans fjädrar?

Det bestäms väl ytterst av hur franska politiker hanterar terrorfrågan i fortsättningen. Upplysningsfilosofen Voltaire blev två gånger dömd till fängelse och levde länge i exil i England på grund av politiskt maktmissbruk och rättsröta. Första gången dömdes han på grund av några satiriska texter riktade mot regenten Filip av Orléans. Andra gången gällde frågan en dispyt med en adelsman som sedan nyttjade ett korrumperat rättsväsende för att sätta dit honom.

Huruvida det var ett sätt att hedra Voltaire, eller kränka honom, när man höll pamp-marschen på boulevarden med hans namn, bestäms väl av hur politikerna sköter frågan i fortsättningen. Kommer man att gå till botten med flyktingfrågan och de potentiellt många radikaliserade muslimerna, till följd av USA:s samhällsomstörtande terror i Mellanöstern, eller kommer man att mygla bort frågan?

Det kan vara så att Voltaire väntar på ett svar.

Södertälje måndagen den 12 januari 2015
Mikael Styrman
.

1 kommentar:

Anonym sa...

Detta är i Sverige i nutid.

http://www.exponerat.net/granskning-sverige-i-sverige-skulle-charlie-hebdos-redaktion-fangslats/