fredag 16 januari 2015

Oärligt av Jan Björklund

.
Israel har mycket tydligt demonstrerat sitt missnöje med den svenska regeringens erkännande av Palestina. Bland annat tar man inte emot Sveriges utrikesminister Margot Wallström på besök med iakttagande av exempelvis normala säkerhetsrutiner.

Det är lätt att förstå att det kan vara inbjudande att plocka billiga poäng på detta.

Men igår sa Jan Björklund något i TV som var mycket anmärkningsvärt. Han sa ungefär att regeringen får skylla sig själv eftersom man agerat helt ensidigt i Israel-Palestina-frågan.

Och då tar man sig naturligtvis för pannan.

Sverige hade tidigare erkänt Israel.
Nu har Sverige erkänt även Palestina.

Hur kan man få det till ”helt ensidigt”?
Det innebär väl snarare ett steg bort från den helt ensidiga hållningen?

Jag kan svårligen tänka mig att den lilla kortsiktiga fördel som Jan Björklund rimligen kan ha vunnit genom detta osakliga påhopp på regeringen i allmänhet, och Margot Wallström i synnerhet, uppväger den långsiktiga nackdel som det rimligen måste innebära att demonstrera en så oärlig inställning i debatten och en sådan respektlöshet gentemot väljarna. Det är ju nämligen väljarna Björklund kränker med en sådan oärlig debatteknik.

För övrigt tycker jag att Israels agerande, särskilt mot bakgrund av hur man de facto hanterar den palestinska befolkningen, är både fräck och skamlös. Det starka stödet från USA m fl har uppenbarligen resulterat i att man utvecklat en inte obetydlig fartblindhet. Man lever verkligen in i rollen som det utvalda folket, som har alla rättigheter men inga skyldigheter.

Södertälje fredagen den 16 januari 2015
Mikael Styrman
.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Björklund kanske menade att regeringen inte har sökt stöd hos folkpartiet innan de erkände palestina? "Ensidigt" på det sättet?
/martin

Mikael Styrman sa...

Så kan han naturligtvis ha menat.
Men varför skulle det påverka israelernas beteende?

Om han menar så är det grumligt uttryckt.
Det grumligt sagda är ofta det grumligt tänkta.

Anonym sa...

Björklund menar nog att hans lilla 5% parti ska ha större inflytande på politiken än t ex SD med 13%. Så inkonsekvent fungerar Björklund. Han tog ju inget som helst ansvar för sin misslyckade skolpolitik inför valet utan bara skyllde på företrädarna. Det försvävade aldrig denna obegåvade militärpajas att han kanske hade ett visst ansvar efter så många år som ansvarig minister.

Benny