fredag 30 januari 2015

Gruvorna, plundrarna, mutorna och rättsrötan

.
Nu börjar det vara uppenbart för var och en hur det var ställt med gruvorna som surfade fram på en tillfällig boom. Inte nog med att affärsidén var befängd i det att den krävde att malmpriserna skulle fortsatta att alltid vara all-time-high.

Mycket värre var förstås att människor som varit förtroendevalda, med glatt humör tagit emot mutor för att tiga om oegentligheterna i Northland. Tiga om hur bolaget tömdes på pengar. Lyxjakter i bästa SCA-stil. Höga löner, leasingbilar, idrottslag, generösa bjudningar åt pressen, you name it, allt fanns det pengar till. Offentliga besparingar bortslösade på spekulation. Och mer skulle det bli om den vandrande katastrofen Sven-Erik Bucht fick råda. Men bakom kulisserna lögnaktiga besked åt investerare och allmänhet. Tio miljarder åt helvete - och ingen är ansvarig för någonting!

De har alla pamparna det gemensamt att de tycker att de har gjort allt rätt. De kan över huvud taget inte göra fel. Ett dekadent och korrumperat rättsväsende har i decennier lärt dessa skurkar att de har rätt att göra vad de vill. Att politiken alltid har rätt. Den som kontrollerar mobben är straffriförklarad. ”Så här har vi ju alltid gjort.” Då är det förstås inte så lätt för Harry Rantakyrö att uppleva sig som en skurk, även om han fått åttahundratusen per år, utan vare sig utbildning eller kompetens, för att springa storgrabbarnas ärenden och blåsa sina grannar och väljare.

Vem är det som har jagat förresten? Är det delvis samma folk som på SCA:s jakter?

Södertälje fredagen den 30 januari 2015
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: