onsdag 28 januari 2015

”Fluffig” snö och undantagstillstånd

.
Det var ett intensivt mediadygn igår tisdag.

Nu börjar man förstå varifrån det här svamlet kommer när SMHI skickar ut en klass 1 eller 2-varning för trafikstörningar när det ska snöa i Norrland. Jag har länge undrat var de har fått det ifrån att snöfall ska vara liktydigt med trafikstörningar? Men det är väl från USA förstås, varifrån Sverige hämtar alla andra impulser.

I USA ställde man in 7.000 flyg, förbjöd privatbilism i flera dagar och utlyste undantagstillstånd i stora områden. Sedan kom det några centimeter ”fluffig” snö som spetskompetensen på TV:s väder förklarade. Undrar vad det är för fel på etablerade begrepp som exempelvis torr snö? Och kan man lita på att det verkligen var ”fluffig” snö? Hur är det klarlagt?

Undrar vad en sådan där lekstuga kostar och vad det är för en jubelidiot som lyckas ställa till det så där? Då menar inte jag meteorologen som har till uppgift att försöka spå vädret. Ofta lyckas det ju bra men ibland lyckas ju Oraklet i Delphi bättre. Jag menar förstås den som ställer in 7.000 flyg och förbjuder privatbilism på basis av en prognos. Vad är det för fel med att bara tala om för folk att det väntas snö och sedan inte ställa till med någon katastrof förrän det visar sig om det verkligen kommer någon riktig eller ens ”fluffig” snö?

Om det där är vad som behövs för att skapa en katastrof i USA då kan man ju förstå att de tror att det var de som vann Andra Världskriget. Överdrifter är uppenbarligen deras grej!

Nåja, den kantstötta USA-bilden läktes snabbt av Erica Bjerström på SVT:s propagandaavdelning som förtjänstfullt berättade om hur det går så bra i den amerikanska ekonomin numera att man får obegränsat med fri sprit på jobbet, hur lång betald semester man vill och en ny gourmetkrog kommer till jobbet varje dag och fixar lunchen. Det var minsann annat än Putins Rödbetssoppa.

Och tack vare detta sakliga inslag kanske det inte gjorde något att Sveriges Radios Ekoredaktion samma dag berättade om hur alla bilister i USA sedan 2008 är övervakade på ett sätt som skulle göra vilken Stasi-fascist som helst grön av avund.

Någonstans stod det att de låga oljepriserna var en seger för den amerikanska marknadsekonomin. Vi kunde också läsa om hur de amerikanska oljebolagen stänger borrhål som blivit olönsamma en masse och har sparkat tiotusentals anställda. Oljebolagen tycks inte tro på vare sig fri sprit eller långvarigt låga priser eftersom de hyr oljetankers för att lagra olja i avvaktan på högre priser. De verkar vara inne på att det handlar mer om kommandoekonomi än marknadsekonomi. Men det gjorde inte så mycket. Skräpstatus på Ryska papper och obegränsat med fri sprit på de amerikanska jobben - det är grejor det för svenska tittare och läsare!

Sammantaget kunde man se tillbaka på en lyckad dag på jobbet på våra propagandaorgan.

Södertälje onsdagen den 28 januari 2015
Mikael Styrman
.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra Tänk om fler förstod detta ..du är super bra klock rena inlägg...

Alltid mitt i prick..

Anonym sa...

Bert Sundström på propagandaverkstan SVT lyckades alltså få det att verka som det var Putins fel att polackerna inte bjöd in honom till ceremonin i Auschwitch. Samtidigt påstod samme Sundström påpassligt i samma inslag att Poroshenko minsann inte kom till makten med nazisternas och den judiska högermilisens hjälp. Snacka om vilseledande reportage...Goebbels skulle varit stolt! Bert har uppenbarligen inte tillgång till Youtube där högermilisen öppet skryter om sina insatser i stormandet av parlamentet i Ukraina och avsättandet av Janukovitj. Ibland undrar man om SVT testar hur stora lögner man kan presentera för svenska folket innan det blir tittarstormar som den med Per Oskarssons striptease på 60-talet? Eller är folk för hjärntvättade? Tyvärr tror jag att det blir svårt att vända skutan Sverige på rätt köl..

Benny