tisdag 16 juni 2015

Återvinning utan brist bara en illusion

.
Våra politiker - och journalister - har i likhet med de flesta andra människor förstått att människans livsstil är absurd och självförstörande. Att vi, människan, förbrukar jordens resurser, ödelägger den övriga skapelsen och så småningom också oss själva.

Det som skiljer politiker och journalister från oss andra är att medan vi andra vill att man ska göra något åt det verkliga problemet, den förödande livsstilen, försöker politikerna intala oss andra, att de, och vi, sysslar med återvinning av de resurser vi förbrukar. Varför gör de så, när det inte stämmer? Naturligtvis för att lugna oss andra, tala om att allting är bra, att vi kan fortsätta konsumera.

Men den ”återvinning” som vi påstås syssla med är bara en bluff. Den kommer heller aldrig att fungera. Åtminstone inte förrän det finns en konkret och påtaglig, akut, brist av någon eller några nyttigheter. Eller ett pris på resurser som råvaror, vilket gör det lönsamt att återvinna dem. Visst kan man lura människor att sortera sopor till ingen nytta. Men man inte återvinna soporna i någon omfattning av betydelse så länge det återvunna materialet blir flera gånger dyrare än nya grejor från fabrik. Så länge kommer återvinningen bara att vara en politisk bluff. Ett bedrägeri iscensatt av politikerna och deras allierade i media, i syfte att hålla konsumtionen uppe.

Återvinningen i sin nuvarande form är istället dels ett sätt att flå skattebetalarna på mer pengar som skrupelfria politiker ”tvättar” via sina vapendragare i ”återvinningsbranschen” men också ett sätt att dölja arbetslöshet genom att sysselsätta allt fler med låtsasåtervinning.

Återvinning kanske kommer någon gång i framtiden? Om det blir så ont om någon resurs att det blir billigare att återcirkulera den. Men det går inte att få människorna att tro på brist och behov av återvinning samtidigt som man håller industrisamhällets låga priser på nya resurser och förbrukningsvaror. Och om man höjer priserna på nya varor höjer man också arbetslöshet mm.

Även om politiker och journalister inte säger det, så står valet mellan brist, höga priser, arbetslöshet och återvinning på den ena sidan, eller ingen brist, låga priser, hög sysselsättning och hög konsumtion på den andra sidan. Men det kommer inte politikerna att erkänna eftersom de vill att Du ska rösta fram dem till köttgrytorna i tron att allt är bra.

Södertälje tisdagen den 16 juni 2015
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: