torsdag 4 juni 2015

Sverige-Indien bakom kulisserna

.
Det går naturligtvis inte att ta på allvar, att indierna skulle skicka sin president till Sverige för att diskutera ”hållbar stadsutveckling”. Riktigt hur fånigt, för att inte säga inbilskt, påståendet är kanske man inser om man man betänker att Indien har Delhi med drygt 22 miljoner invånare, Bombay med drygt 19 miljoner, Calcutta med drygt 14 miljoner, Madras med 9 miljoner, Bangalore med nästan 9 miljoner samt Hyderabad med 8 miljoner invånare. Dvs bara Indiens sex största städer har lika mycket, eller flera gånger fler invånare än hela Sverige. Sverige kan i sin tur ställa upp med Stockholm, obetydligt större än en indisk småstad och begåvad med ett ständigt pågående trafikkaos. Nog skulle Sverige behöva många goda råd från Indien men Indiens åldrande president skulle knappast komma till Sverige för att hämta sådana råd.

Indien sträcker sig ungefär från den 8:e till den 33:e breddgraden och genomkorsas av Norra Vändkretsen. Att Indiens president skulle komma till Sverige för att diskutera samarbete på polarforskningsområdet är minst lika fånigt.

Ändå ställer Sverige upp med en imponerande samling inställsamma gratisätare. Så vad var det som egentligen pågick i bakgrunden, om vilket man kände sig kallad att ljuga för oss som betalar deras löner och lyxliv?

Nya vapenaffärer? Gamla vapenaffärer? Gammal surdeg som behövde läkas om de svenska mutorna till Rajiv Gandhi och kickbacken till Olof Palme? Vapenaffärerna som ledde till morden på krigsmaterialinspektören Carl Fredrik Algernon, Cattis Falck och Lena Gräns samt de saboterade polisutredningarna om morden och som kan ha spelat roll för mordet på Olof Palme?

Nu gick det ju ganska bra. Åtminstone lyckades inte klåparna ta livet av presidenten även om man gjorde ett bra försök. Men tala om för oss vad presidenten gjorde här. Var han hit och besökte Wallenbergs vapensmedja? Var det anledningen till det massiva smörandet från det officiella Sverige? Kan inte Wallenberg ta hand om sina gäster själv? Svenska regeringen ska väl ändå vara något mer än ett annex till den Wallenbergska vapensmedjan?

Var det närvaroplikt för ministrarna som vill få kickback från nya vapenaffärer med Indien eller vad föranleder den höga prioriteringen hos de slickande ministrarna?

Södertälje torsdagen den 4 juni 2015
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: