onsdag 10 juni 2015

Svårsmält polisledningspolicy

.
Polisen i Skaraborg söker efter försvunna Lisa Holm, 17, för fjärde dygnet. Att döma av medias rapportering följer polisens insats samma, för vanliga människor obegripliga, mönster som vid de flesta försvinnanden.

När man på goda grunder kan anta att någon, som i detta fall en ung kvinna, bortförts mot sin vilja, går polisen ut mycket löst. Då, när en snabb massiv insats verkligen skulle kunna göra skillnad för den bortförde gör polisen nästan ingenting.

Men efter tre dygn, när nästan vad som helst kan ha hänt den bortförde, drar polisen på lite mer. Om polisen hade varit i maskopi med en, eller en grupp, våldtäktsmän eller kidnappare skulle man nästan inte kunnat göra det bättre. Så illa är det om medias rapportering ger en rättvisande bild.

Och det upprepas likadant i stort sett varje gång. Polisledningen lär sig ingenting för polisledningen vill inte lära sig någonting. Jag känner igen fenomenet från tiden när vi startade medborgargarde i Övertorneå. Det var inte så att Övertorneå var översvämmat av svårhanterlig brottslighet. Men det var så att polisen var ointresserad av att stävja den brottslighet som fanns. Man var också helt ointresserade av att jobba annat än kontorstid. Samtidigt jobbade få av bovarna kontorstid. Enligt polisledningens logik skulle varje ort i landet ha en viss brottslighet. Om brottsligheten minskade fanns det ”för mycket” poliser på orten, vilket resulterade i att några polistjänster drogs in. Det gav polisen ett negativt incitament. Viljan att klara upp brotten blev noll. Viljan att sitta på kontoret och vända papper utan framdrift desto större.

Det är snubblande nära till slutsatsen att Lisa Holms bortförande även det blivit ett budgetbortförande. Ett snabbt uppklarande tyder på för stora polisresurser medan ett långt, svårt och traumatiskt eftersök förbättrar polisens resurser. Men det hjälper inte Lisa Holm och hennes anhöriga. De blir beviset för att folket har blivit till för polisen istället för polisen till för folket. Nya rikspolischefen ska i alla fall se till att polisen uttrycker ”rätt” åsikter.

Södertälje onsdagen den 10 juni 2015
Mikael styrman
.

Inga kommentarer: